Осам намирница које не гоје

Агенције
Foto: Илустрација

Истина је да можете да једете неке од омиљених ствари без страха да ћете се угојити, али само уколико знате да планирате оброке.

Вјерујте, осјећаћете се задовољно током цијелог дана.

Кокице

Сви треба да имамо исхрану богату влакнима, која не само да дају енергију, већ су и храна којој је потребно много времена за варење. Ово узрокује да ћете дуже времена бити сити уз мање калорија. Најбољи примјери хране која је пуна влакана су цијела зрна, поврће и воће.

Исто тако, на тој листи су и кокице које су богате влакнима, нискокалорична су ужина пуних цијелих житарица, али је важно да се добију оне које садрже мало натријума. Отприлике једна шољица ове врсте кокица има само око 30 калорија.

“Едамаме” или зелена соја

За разлику од других производа од соје, едамаме није заслађен и чини здраву, природну ужину. У 2009. једно истраживање открило је да “едамаме” повећава ситост, а такође снабдјева тијело протеинима и влакнима, што људе дуже држи ситим. Све што вам је потребно јесте мало соли.

Супа

Иако течност не смањује апетит људи, свакако вам може помоћи да се осјећате ситим. Супе су савршен примјер, а то показује и студија објављена у часопису “Аппетите” која је закључила да су супе заситније од потпуно чврстих оброка. Учесници који су јели супу конзумирали су 20 одсто мање калорија до краја дана.

Супе на бази бујона пуне стомак више од просечног оброка. Ово потискује хормон грелин, који говори тијелу да једе мање, преноси Телеграф.

Јабуке и банане

Грицкалице су одличан начин за повећање енергије током поподневног пада, али је од виталног значаја да знате које је најбоље јести. Храна као што су јабуке или банане пуне су влакана и калијума.

Ослободите се нездравих опција и окружите се хранљивим намирницама.

Овсена каша

Ако пратите разне нутриционисте на друштвеним мрежама, можда ћете примјетити да многи од њих уживају у овсеним пахуљицама. Овас је идеалан за мршављење јер има интегралне житарице и високу количину влакана.

Једна студија са Флориде наводи да овсена каша помаже особама на дијети. Учесници који нису успјешно држали дијету прије студије имали су користи од овсеног доручка са протеинима. Појели су 100 калорија мање током дана.

Микс орашастих плодова

Комбинујте орашасте плодове, сушено воће и слаткише попут тамне чоколаде. Ако створите себи навику да пронађете одговарајућу мјешавину, онда ћете имати одличну ужину за мршављење сваки дан, посебно што ће обуздати жељу за шећером и сољу.

Папричице

Сигурно знате да зачињена храна смањује апетит, посебно папричица, и тачно је да може помоћи људима да контролишу тежину. Према истраживачима, капсаицин, састојак који паприку чини љутом, може убрзати метаболизам.

Међутим, зачињене паприке могу помоћи у контроли тежине више од губитка тежине. Лекар Спенсер Надолски не савјетује узимање капсаицина као суплемента јер претјерано узимање може имати нежељене ефекте.

Јаја

Истина је да јаја могу подићи ниво холестерола у организму, али се такође могу уклопити у здраву исхрану, а неке студије сугеришу да могу помоћи да изгубимо на тежини.

Године 2008. истраживање у Међународном журналу гојазности упоредило је јаја и пециво за доручак. Учесници који су јели јаја осјећали су се више ситим током дана и појели су мање калорија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана