Који хљеб је најздравији

ГС
Који хљеб је најздравији
Foto: Дрим Сајт | Који хљеб је најздравији

Једна од намирница због које многи људи жале што је толико воле је хљеб.

Тако је доброг укуса, али стално слушамо како добијамо поруке да је, нутритивно, јако лош. 

Међутим, није све тако црно, хљеб може бити дио уравнотежене исхране.

Постоје читаве дијете у којима је један од најважнијих ставки искључивање хљеба и других угљених хидрата из исхране, и критиковање људи који их једу, напомиње нутриционисткиња Натали Мокари.

„Долази ми много клијената који мисле да не би требало да једу хљеб, што ми је јако жао јер је хљеб одличан извор интегралних житарица", каже Мокри.

Да, истина је: Хљеб може бити дио уравнотежене исхране, а угљени хидрати су кључни за добро здравље, напомиње нутриционисткиња.

Према студији из 2017. године, две до три порције хљеба од цијелог зрна житарица дневно може спријечити дијабетес типа 2, кардиоваскуларне болести и рак дебелог цријева, панкреаса и желуца.

 

„Угљени хидрати су нам потребни да бисмо функционисали", истиче Мокари. „Угљени хидрати су храна за мозак. И сами можете да примјетите, кад год немате довољно угљених хидрата, осјећате се стварно тромо, можда имате маглу у мозгу, једноставно немате толико енергије".

Ако тражите најздравији хљеб, постоји много фактора које треба узети у обзир, попут врсте коју купујете, шта једете са њим и колико је унос хљеба уравнотежен, додаје Мокари.

Пшеница, бијело и кисело тијесто

Постоји ли врста хљеба која је хранљивија од осталих? Зависи шта тражите.

„Важно је да дефинишете своје здравствене циљеве", напомиње Стеф Грасо, нутирционисткиња која на ТикТоку има профил који је назвала „Шта значи здраво?".

У пшеничном хљебу се може наћи више витамина, интегралних житарица и влакана, и мање негативно утиче на ниво шећера у крви, што помаже људима који имају проблем инсулинске резистенције, напомиње Мокари.

Али неки људи једноставно више воле бијели хљеб, а нутриционисткиња каже да то нема везе.

„Ако узмете етикету са црног и бијелог хљеба и ставите једну поред друге, оне се заправо и не разликују толико", истиче она.

 

За оне који су забринути за здравље цријева или који желе да уживају у укусу бијелог хљеба без толиког нивоа прераде, Мокари предлаже да пробају кисело тијесто.

Кисело тијесто је ферментисано, а то је процес који може бити од помоћи за цријевни микробиом, а ако једете стварно споро ферментисано кисело тијесто, можда ћете моћи лакше да сварите глутен.

Брашно, вода, со и квасац – то је све што треба за добар хљеб

Осим избора врсте хљеба, нутриционисткиња препоручује и да погледамо како је хљеб направљен. Треба користити хљеб направљен од једноставних састојака – брашна, воде, соли и квасца, јер у специјалне врсте хљеба је лако увући већи ниво шећера и натријума.

Ако тражите више влакана, хљеб од интегралних житарица је прави пут, саветује Грасо. Да бисте избјегли обмањујуће етикете, провјерите листу састојака – прва ријеч би требало да буде „цијело" ако је заиста хљеб од цијелог зрна, додала је она.

За мало додатних влакана, потражите хљеб са сјеменкама.

А ако је могуће, куповина од локалних пекара може вам помоћи да пронађете квалитетан, свеж хљеб са једноставним састојцима, савјетује нутриционисткиња.

Шта је са дијетом или хљебом са мало угљених хидрата? Мокари не препоручује, јер такве врсте хљеба обично имају више додатних и непотребних састојака како би имали бољи укус, напомиње нутриционисткиња.

„Али поштујем жеље људи који сматрају да је храна са мало угљених хидрата најбоља за њих", каже Мокари.

Шта једете уз хљеб

Ријетко људи једу само хљеб, па је зато важно размислити о садржају цијелог оброка.

Ако сте забринути због повишеног нивоа шећера у крви, хљеб може бити дио уравнотеженог оброка ако уз њега додате здраве масти и протеине.

 

Угљени хидрати попут оних у хљебу могу да дају брз енергетски унос, али краткотрајног ефекта, међутим додаком протеина и масти ефекат је много дуготрајнији, наводи Грасо.

На примјер, ако правите доручак, покушајте да упарите тост са јајима, авокадом или путером од кикирикија, додала је.

Идеалан доручак

За ручак, неоправдано потцјењујемо сендвиче, јер су они идеални због могућности да се комбинују протеини, поврће, здраве масти и угљени хидрати. Стеф Грасо каже да ако за вечеру једе велику салату са протеинима, увек поједе и парче хљеба уз то као извор угљених хидрата.

„Ради се о равнотежи", истиче Грасо. „На крају дана то ће вам дати енергију – учиниће да се осјећате добро".

Утврдите шта вам годи

Хљебови варирају по цијени, али можете пронаћи врсту која вам прија без обзира на буџет којим располажете, додаје Стер Грасо. 

„Ако је скупо не значи нужно и да је боље", сматра нутриционисткиња.

А ако волите хљеб, једите га, јер ако уведете строге рестрикције за храну коју волите, то може да вам се врати као бумеранг.

„Као и све друго, што више себи нешто ускраћујете, то ћете га више жељети, зато је добро сачувати неку равнотежу", савјетује Натали Мокари.

„Скините ту стигму са хљеба и друге хране са угљеним хидратима која је демонизована и укључите је у уравнотежену исхрану", наглашава нутриционисткиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана