Када је идеално вријеме за садњу поврћа

ГС
Када је идеално вријеме за садњу поврћа

У данашњем времену права је ријеткост да људи стигну узгојити довољну количину поврће у својој башти или у неким импровизованим просторима на балкону.

Ипак, свака намирница која нам стиже из баште је много храњивија, стога је право богатство имати барем мали дио свјежег поврћа из своје баште на трпези.

А када садити то поврће, погледајте у наставку, према савјетима Вегетабле-гарденинга:

Салате

Сорте салате из групе масленки саде се крајем марта, а кристалке половином априла. Масленке имају ситније главе па се саде у размаку од 20x20 центиметара и стижу крајем маја, а кристалке у размаку од 30x30 центиметара и стижу за бербу крајем јуна или у јулу.

Краставци

Краставци захтијевају много топлине, па их треба садити крајем априла или почетком маја. Размак између сјеменки треба да буде 1-1,2 центиметара. Од почетка бербе у првој половини јула треба их редовно брати, па чак и оне који су "закржљали".

Купуси

Кељ, карфиол и купус у континенталном подручју узгајају се у прољеће, љето и јесен. За прољетни узгој употребљавају се саднице из заштићеног простора, а саде се почетком априла, и то уз размак од пола метра.

Парадајз

Можемо га узгајати од садница из заштићеног загријаног простора, високих око 25 центиметара и дебелих један центиметар при дну, 30 до 50 центиметара размака између биљака. Високе сорте вежемо уз колац. Саде се чим прођу прољећни мразеви.

Махунарке

Грах махунар треба много топлине па га не треба сијати прије него што се тло угрије. Обично се сије у кућице размакнуте 40 центиметара, по шест до осам зрна. Грашак се сије нешто раније, чим се снијег отопи, као и боб.

Паприка

Оне се саде на равну површину или у гредице када средње дневне температуре премаше 15 степени Целзијуса. Размак је 60x20 центиметара.

Мрква

Мркву садимо крајем марта и почетком априла у четвороредне траке, на размак 20-25 центиметара, а између њих остављамо стазе од 40-50 центиметара.

Лук

Црвени лук се сади почетком прољећа, на размак од 20x15 центиметара, а чим стабљике полегну треба га вадити те оставити да се добро осуши. Бијели лук се сади на исти начин као и црвени. Порилук се сије у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана