Звонко Богдан у раљама преписивачких медија

Б92
Звонко Богдан у раљама преписивачких медија

Два дана након што су бечке дневне новине "Хојте" објавиле фотографију пјевача Звонка Богдана илуструјући текст у коме се наводи да је држављанин Аустрије Звонко Б. ухапшен у Ватикану с торбом пуном лажних обвезница, сличну причу је објавио и холандски дневни лист "Алхемајне дахблад".

Холандски дневник је опширни текст о "бјелосвјетском преваранту Звонку Б." илустровао фотографијом познатог пјевача староградских песама.

У издању од 1. априла, испод фотографије Звонка Богдана, дневник који у Холандији важи за озбиљан, донео је потпис: "Под именом 'Звонко Б' овај човјек је, према полицији, преварант који оперише широм свијета".

По холандским законима, медији објављују само име и прво слово презимена осумњичених или оптужених криминалаца.

У обимном и бизарном чланку, преко скоро цијеле четврте странице под насловом "Час пребогати пословни човјек, час белгијски принц", Алхемајне дахблад тврди да је "Звонко Б" дугогодишњи међународни преварант и "мајстор прерушавања", истичући у поднаслову да он, користећи бројне лажне идентитете, "увијек покушава да да преваром дође до енормних сума новца".

Звонко Богдан је, поводом овог чланка, рекао агенцији Бета да му је холандски лист упутио озбиљно извињење и да су навели да не знају како је могло доћи до тако грубе грешке и како је његова фотографија стигла у тај чланак.

"Они су дужни да напишу деманти, који ће бити једнако видљив у новинама као што је био видљив и текст. Обећали су да ће то учинити", рекао је Богдан одговарајући на питање да ли ће тужити холандски лист.


Посљедњи подухват "Звонка Б" је покушај да Ватикан превари за "3 милијарде евра", пише аутор Лук Кортекас у тексту датираном из Рима, описујући "превару вијека" о којој "брује Италија и Ватикан".

Коначно, аутор текста Краскас преноси и "интернет теорију завјере" да 'Звонко Б' заправо "није кретен и преварант", већ "мађарски представник у Комитету 300, на чијем је челу нико други до британска краљица Елизабета". Тај комитет, по холандском листу, у овим тешким временима штити своје финансијске интересе на рачун грађана. "Звонко је њихова марионета и сигурно није оно што каже да јесте", закључује Алхемајне дахблад.

Текст је објављен у издању од 1. априла, али лист ничим није назначио да би прича о "Звонку Б" могла бити првоаприлска шала.

Причу о "Звонку Б", Алхемајне дахблад објавио је и на својој интернет страници, илустровану фотографијом Звонка Богдана, под насловом "Холандски преварант је мајстор прерушавања".

30. марта бечки Хојте, лист који се дијели бесплатно, обајвио је текст о држављанину Аустрије Звонко Б. који је ухапшен у Ватикану с торбом пуном лажних обвезница, навеле су да му је саучесник био амерички држављанин Овен Л. Вест, а вијест су илустровале фотографијом Звонка Богдана. На сајту је та вијест илустрована фотографијом Ватикана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана