Најдуговјечнија породица сваки дан једе исти оброк: Браћа и сестре оборили свjетски рекорд

ГС
Најдуговјечнија породица сваки дан једе исти оброк: Браћа и сестре оборили свjетски рекорд

Породица Мелис је пореклом из Пердасдефогуа, села на острву Сардинији. Према Гинисовој књизи рекорда, она има највећи проценат стогодишњака на свијету.

Пјетро Мереу, редитељ који је снимио документарни филм о граду стогодишњака, рекао је да је свима заједничко то да су цео живот су напорно радили, али су се здраво хранили и живели са мало или нимало стреса. "Уместо да прате ритам мејлова или мобилних телефона, пратили су ритам природе", истакао је.

Породица Мелис је најстарија породица на свијету која држи рекорд у дуговјечности. Године 2012. оборила је рекорд као породица са највећим комбинованим узрастом.

Деветоро браће и сестара заједно имају 861 годину, а најстарији члан 109 година. Ден Бјутнер, истраживач, новинар и продуцент који годинама проучава навике људи у плавим зонама, открио је шта најдуговечнија породица једе сваки дан, преноси Најжена.

Оно што је занимљиво, то је да сви чланови сваки дан једу исти оброк. Ријеч о супи минестроне са три врсте пасуља (гарбанзо, пинто и бели пасуљ), хлебу од киселог теста и чаши црног вина. Овај оброк је типичан за плаве зоне јер се састоји од цијелих намирница биљног порекла, што је потврдила и дијетеричарка Саманта Кесети.

"Људи који живе најдуже и најздравије свакодневно једу пола шоље до шоље пасуља. Осим тога, ова супа је богата поврћем, што и те како доприноси дуговечности", рекла је дијететичарка.

"Природно ферментисани хлеб од киселог теста не производи скокове шећера у крви као бијели хљеб, што помаже у одржавању здравијег нивоа шећера у крви. Временом, висок шећер у крви може да допринесе повећаном ризику од настанка инсулинске резистенције и дијабетеса типа 2", рекла је дијететичарка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана