Седам токсичних увјерења која полако убијају везу

ГС
Седам токсичних увјерења која полако убијају везу

Љубавне везе обликују бројни фактори који их окружују, а одређена увјерења партнера могу имати негативан утицај.

 

 

Много тога још увијек учимо о везама, било да посматрамо друге људе, читамо књиге, гледамо филмове и сично, а све то има улогу у креирању наших очекивања од партнера и везе. Неријетко наши покушаји да изградимо снажну и перфектну везу буду базирани на погрешним увјерењима, због чега она постаје нездрава и токсична. Зато је важно ослободити се непотребних клишеја.

Дијељење свега с партнером

Много је ствари које морате дијелити с партнером, али понекад није могуће дијелити баш све, нити се то савјетује. Кад смо у вези, често заборавимо ствари које нас дефинишу, као и наш властити "осјећај себе". Партнеру не требате лагати или избјегавати истину, него само требате одржавати своју индивидуалност. Такођер, не требате осјећати обавезу да партнеру кажете баш све.

Компромис

Многи вјерују да је компромис један од темеља успјешне везе, али стручњаци тврде да је то аспурд. Неслагања су дио сваке везе, али компромис није један од начина да се носите с њима. Требате рећи своје мишљење и поглед на ствари, то је кључно у вези. Уколико се будете ослањали само на компромисе и преговоре, ваша веза ће бити завршена.

Партнер је приоритет

Бити у вези значи узимати у обзир осјећаје партнера и потрудити се да се осјећа посебним. Но то не значи да требате заборавити себе. Љубав јесте једна од најважнијих ствари у животу, али прво морате вољети себе, бити себи приоритет. С друге стране, не требате бити себични и егоцентрични, али морате научити да ставите себе испред свих. Ако наставите приоритизирати партнера, једног дана бисте се могли осјећати запостављено и разочарано.

Веза доноси срећу

Никад немојте допустити да веза дефинише вашу срећу. Она може бити један од разлога за срећу, али не и једини разлог. Људи који улазе у везу с вјеровањем да ће бити комплетни, испуњени и сретни због те везе, они се углавном највише разочарају и пате када дође до прекида везе.

Пружите све, ништа не очекујте

Давање свега од себе без икаквих очекивања је мит. Веза значи давање и примање, чак и ако себе сматрате особом која воли давати све партнеру, не допустите да не добијате ништа заузврат. У здравој вези партнери подржавају и воле једно друго.

Парови се не би требали свађати

У везама увијек има свађа, а ако мислите да их у здравој вези између партнера не смије бити, гријешите. Треба знати како се свађати и препознати разлику између здраве и токсичне свађе.

Љубомора значи да вас воли

Љубомора никад није одраз љубави, јер ако је једна особа љубоморна, веза је већ токсична. Љубомора је знак несигурности и никад се не зна кад се може погоршати. У почетку може бити симпатична, али је у вези не треба бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана