Sedam toksičnih uvjerenja koja polako ubijaju vezu

GS
Sedam toksičnih uvjerenja koja polako ubijaju vezu

Ljubavne veze oblikuju brojni faktori koji ih okružuju, a određena uvjerenja partnera mogu imati negativan uticaj.

 

 

Mnogo toga još uvijek učimo o vezama, bilo da posmatramo druge ljude, čitamo knjige, gledamo filmove i sično, a sve to ima ulogu u kreiranju naših očekivanja od partnera i veze. Nerijetko naši pokušaji da izgradimo snažnu i perfektnu vezu budu bazirani na pogrešnim uvjerenjima, zbog čega ona postaje nezdrava i toksična. Zato je važno osloboditi se nepotrebnih klišeja.

Dijeljenje svega s partnerom

Mnogo je stvari koje morate dijeliti s partnerom, ali ponekad nije moguće dijeliti baš sve, niti se to savjetuje. Kad smo u vezi, često zaboravimo stvari koje nas definišu, kao i naš vlastiti "osjećaj sebe". Partneru ne trebate lagati ili izbjegavati istinu, nego samo trebate održavati svoju individualnost. Također, ne trebate osjećati obavezu da partneru kažete baš sve.

Kompromis

Mnogi vjeruju da je kompromis jedan od temelja uspješne veze, ali stručnjaci tvrde da je to aspurd. Neslaganja su dio svake veze, ali kompromis nije jedan od načina da se nosite s njima. Trebate reći svoje mišljenje i pogled na stvari, to je ključno u vezi. Ukoliko se budete oslanjali samo na kompromise i pregovore, vaša veza će biti završena.

Partner je prioritet

Biti u vezi znači uzimati u obzir osjećaje partnera i potruditi se da se osjeća posebnim. No to ne znači da trebate zaboraviti sebe. Ljubav jeste jedna od najvažnijih stvari u životu, ali prvo morate voljeti sebe, biti sebi prioritet. S druge strane, ne trebate biti sebični i egocentrični, ali morate naučiti da stavite sebe ispred svih. Ako nastavite prioritizirati partnera, jednog dana biste se mogli osjećati zapostavljeno i razočarano.

Veza donosi sreću

Nikad nemojte dopustiti da veza definiše vašu sreću. Ona može biti jedan od razloga za sreću, ali ne i jedini razlog. Ljudi koji ulaze u vezu s vjerovanjem da će biti kompletni, ispunjeni i sretni zbog te veze, oni se uglavnom najviše razočaraju i pate kada dođe do prekida veze.

Pružite sve, ništa ne očekujte

Davanje svega od sebe bez ikakvih očekivanja je mit. Veza znači davanje i primanje, čak i ako sebe smatrate osobom koja voli davati sve partneru, ne dopustite da ne dobijate ništa zauzvrat. U zdravoj vezi partneri podržavaju i vole jedno drugo.

Parovi se ne bi trebali svađati

U vezama uvijek ima svađa, a ako mislite da ih u zdravoj vezi između partnera ne smije biti, griješite. Treba znati kako se svađati i prepoznati razliku između zdrave i toksične svađe.

Ljubomora znači da vas voli

Ljubomora nikad nije odraz ljubavi, jer ako je jedna osoba ljubomorna, veza je već toksična. Ljubomora je znak nesigurnosti i nikad se ne zna kad se može pogoršati. U početku može biti simpatična, ali je u vezi ne treba biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana