Редовно гледате порно садржаје? Препознајте кад је превише

ГС
Foto: Илустрација

Порнографија је добар стимуланс и зато лако може да пређе у зависност

Претјерано гледање филмова за одрасле може да нанесе штету сексуалном животу, јер људи своје вјештине не могу да поистовјете са умијећима које изводе глумци. Паул Шепард, терапеут и стручњак за анксиозност, открио је шта се догађа са мозгом особе која превише гледа порно филмове.

"Ево неколико начина на које порнографија може да вам уништи мозак, а потом и живот. Превише порнографије може да значи да ваш мозак почиње да вам говори да више волите порнографију од секса са стварном особом. Превише коришћења порнографије повезано је с анксиозношћу у погледу перформанси, еректилном дисфункцијом, сексуалном неадекватношћу, али и негативном сликом о сопственом тијелу", објаснио је.

Порнографија је добар стимуланс и зато лако може да пређе у зависност, каже терапеут.

"Порнографија је супер стимуланс. Другим ријечима, неприродно подиже ниво допамина. Због тога код неких људи ствара зависност. То такође чини друге ствари око вас много мање пријатнима, јер једини начин на који можете да добијете тај стварно добар осјећај је да се вратите порнографији", рекао је Шепард.

Ако је ваша љубав према филмовима за одрасле претјерана, ако порниће гледате много више него што заиста имате секс, Паул открива да је потребно да "поново оспособите свој мозак". Дакле, уколико осјећате нерасположење, умор, недостатак мотивације, раздражљивост и све вас мрзи, знате да сте претјерали.

"Рестартујте и поновно оспособите свој мозак потпуном апстиненцијом и умјесто тога радите нешто друго. Пресаберите шта све жртвујете у животу због своје навике и поставите себи нови циљ. Промијените начин размишљања тако што ћете мислити на ово као на изазов који морате да побиједите", објаснио је и додао да мастурбација и порнографија нису штетне уколико су у границама нормале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана