Ову ријеч избјегавајте током свађе, може да вам уништи брак

ГС
Ову ријеч избјегавајте током свађе, може да вам уништи брак

Колико год да волите свог партнера, природно је да понекад имате различите ставове или неке ствари у понашању које вас нервирају.

Међутим, једну ријеч никада не би требало да користите, чак ни у свађама, тврди брачна савјетница Дебора Мекфејден.

"У питању је ријеч развод. Једном када та ријеч изађе из ваших уста, не можете да је повучете, а може да нанесе вашем односу непоправљиву штету", рекла је она, па навела три разлога због којих је ова ријеч тако опасна за брак.

1. Манипулативна је

Када изговорите ријеч развод у свађи са партнером, то је вјероватно да бисте га натјерали да ућути, односно да ће то окончати расправу.

"То је чиста манипулација са ваше стране и можда ћете добити оно што желите у том тренутку, али ће проблем наставити да постоји и поново ће ’изаћи’".

2. Изазива стрес и анксиозност

Ријеч развод је попут ултиматума који дајете свом супругу, а то дефинитивно не утиче добро на ваш однос. Уколико овом ријечју прекидате расправу са партнером, он ће се можда "предати" из страха да вас не изгуби, а то је велики стрес који утиче на то да временом престане да се осјећа сигурно у браку.

3. Због тога ће партнер разматрати развод

"Када ваш партнер чује ријеч ’развод’ у свађи, можда ће то доживјети као пријетњу. Без обзира на то колико дуго сте у браку, не треба да користите ријеч развод, осим ако не намјеравате да се разведете. Немојте да помињете развод у јеку расправе, како бисте себи осигурали ’побједу’ тиме што ћете натјерати партнера да се повуче из свађе", савјетује Мекфејден.

Она истиче да пријетња разводом никада није начин да ријешите проблеме у свом односу, нити ће у томе помоћи. Ако редовно пријетите партнеру разводом у расправама, на крају ће можда доћи до тренутка када ће почети заиста да размишља о разводу.

Брачна савјетница препоручује да престанете да користите ријеч развод у свађама, а да умјесто тога почнете да радите на проблемима у вашем односу. Расправа ће повремено бити, што је сасвим нормално, али то не значи да ћете да се разведете. Да до тога не би дошло, потрудите се да конфликте рјешавате на фер начин и да проблеме не гурате под тепих, пише Јумама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана