Ovu riječ izbjegavajte tokom svađe, može da vam uništi brak

GS
Ovu riječ izbjegavajte tokom svađe, može da vam uništi brak

Koliko god da volite svog partnera, prirodno je da ponekad imate različite stavove ili neke stvari u ponašanju koje vas nerviraju.

Međutim, jednu riječ nikada ne bi trebalo da koristite, čak ni u svađama, tvrdi bračna savjetnica Debora Mekfejden.

"U pitanju je riječ razvod. Jednom kada ta riječ izađe iz vaših usta, ne možete da je povučete, a može da nanese vašem odnosu nepopravljivu štetu", rekla je ona, pa navela tri razloga zbog kojih je ova riječ tako opasna za brak.

1. Manipulativna je

Kada izgovorite riječ razvod u svađi sa partnerom, to je vjerovatno da biste ga natjerali da ućuti, odnosno da će to okončati raspravu.

"To je čista manipulacija sa vaše strane i možda ćete dobiti ono što želite u tom trenutku, ali će problem nastaviti da postoji i ponovo će ’izaći’".

2. Izaziva stres i anksioznost

Riječ razvod je poput ultimatuma koji dajete svom suprugu, a to definitivno ne utiče dobro na vaš odnos. Ukoliko ovom riječju prekidate raspravu sa partnerom, on će se možda "predati" iz straha da vas ne izgubi, a to je veliki stres koji utiče na to da vremenom prestane da se osjeća sigurno u braku.

3. Zbog toga će partner razmatrati razvod

"Kada vaš partner čuje riječ ’razvod’ u svađi, možda će to doživjeti kao prijetnju. Bez obzira na to koliko dugo ste u braku, ne treba da koristite riječ razvod, osim ako ne namjeravate da se razvedete. Nemojte da pominjete razvod u jeku rasprave, kako biste sebi osigurali ’pobjedu’ time što ćete natjerati partnera da se povuče iz svađe", savjetuje Mekfejden.

Ona ističe da prijetnja razvodom nikada nije način da riješite probleme u svom odnosu, niti će u tome pomoći. Ako redovno prijetite partneru razvodom u raspravama, na kraju će možda doći do trenutka kada će početi zaista da razmišlja o razvodu.

Bračna savjetnica preporučuje da prestanete da koristite riječ razvod u svađama, a da umjesto toga počnete da radite na problemima u vašem odnosu. Rasprava će povremeno biti, što je sasvim normalno, ali to ne znači da ćete da se razvedete. Da do toga ne bi došlo, potrudite se da konflikte rješavate na fer način i da probleme ne gurate pod tepih, piše Jumama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana