Највеће заблуде о љубави

ГС
Foto: Илустрација

Иако је идеја о постојању савршеног партнера прилично романтична, у стварности ствари функционишу мало другачије.

 Нажалост, многи то схватају тек послије љубавних бродолома, пропалих веза и пропалих бракова. Ово су најчешће заблуде о љубави.

У данашњем друштву, многи људи имају искривљене идеале о односима, а то је дијелом и због чврсто укорењених образаца како везе треба да изгледају, као и због романтичних филмова који су нас увјерили да за сваког од нас постоји по једна савршена особа - познатија као сродна душа или „друга половина“.

Како стручњаци за односе истичу, многи појединци не успијевају у везама јер вјерују у митове о љубави који једноставно нису истинити. Живимо у „ери романтизма“, тако да наше друштво има веома чудне идеје о томе шта је љубав, шта би од ње требало да очекујемо и како би требало да се одвијају односи.

Нико није имун на ове веома атрактивне идеје и културолошке заблуде о љубави, а оне могу бити фаталне за одржавање успјешних веза.

Постоје неке велике лажи и заблуде о љубави и везама за које многи људи вјерују да заправо уништавају односе.

Права љубав никада не блиједи

Заиста је иронично што се тако чврсто држимо идеје те праве и страствене љубави која траје заувијек, а заправо немамо правих доказа на које бисмо се могли ослонити да бисмо подржали ту тврдњу. „Живјели су срећно до краја живота...“ постоји само у романтичним филмовима.

У стварности, везе су пуне успона и падова, лепих и мање лепих фаза. Горка истина је да и права љубав може да изблиједи, а да би веза била успјешна мора се уложити много труда и рада.

У тренутку када, на примјер, почнете да се свађате ко је на реду да опере судове, ту почиње дубља врста љубави. И сви стручњаци се слажу да одржавање такве љубави захтијева сталан труд оба партнера.

„Сродна душа“ ће нас увијек схватити

Идеја да ће нас партнер увијек, у сваком тренутку подржати, схватити и толерисати све наше хирове, емоције, промјене расположења и фрустрације вјероватно је једна од најсебичнијих и најнеправилнијих идеја које имамо о љубави.

Истина је, без обзира колико нам је стало до некога или колико дуго наш партнер трпи сва наша лудила (која сви имамо), да нам нико не може читати мисли. Нема смисла дурити се на свог партнера јер он није разумео шта заиста желите ако му нисте отворено и искрено рекли.

Искрена комуникација и стварно слушање једно другог заправо је једини начин за одржавање успјешне везе.

Постоји неко ко је потпуно компатибилан са нама

Компатибилност је достигнуће љубави, а не њен предуслов, примећују стручњаци за односе. То је нешто што се гради годинама и захтијева много труда, рада, комуникације и учења. Дакле, технички можемо бити „компатибилни“ са било ким ако смо довољно упорни и ако нам је заиста стало до те особе.

Дакле, не постоји само једна права особа. У ствари, може их бити много. Супротно популаризованим романтичним митовима, није тачно да за сваког од нас постоји само једна „савршена“ особа која би нас пратила на свим нивоима.

Иако вам се на почетку везе, у тој фази луде заљубљености, може учинити да сте коначно пронашли „оног правог“, односно „ону праву“, прије или касније ћете се суочити са реалношћу и схватити да нико није савршен.

„Сродне душе“ нас употпуњују

Остављајући по страни чињеницу да заиста није здраво бити потпуно зависан од друге особе, идеја да постоји особа која ће попунити све оне празнине које су у нама оставили демони прошлости из пропалих веза или проблематичног дјетињства и омогућити нам да се напокон осјећамо „потпуно“ изузетно је опасна за сваку везу.

Не можете очекивати да ваш партнер ријеши све ваше проблеме. Здрава веза је она у коју двије особе улазе свјесне свог емоционалног „пртљага“ и спремне су да се носе са њим. Не постоји савршен партнер који ће нас „поправити“ или „употпунити“ и тога морамо бити свјесни, напомињу стручњаци за односе.

Права љубав траје заувијек

Данас се чак 50 одсто бракова завршава разводом, што иде у прилог болној чињеници да је истинску и доживотну љубав заиста тешко одржати. Наравно, увијек ће бити оних парова који ће бити заједно „док их смрт не растави“, али је важно запамтити да су такве везе ријетке и захтијевају много труда.

Дугорочне везе нису стално испуњене страшћу и романтиком, већ укључују много дисциплине, стратегије и напорног рада.

Савршени партнер ће вољети све наше мане

Можемо ли заиста очекивати да неко воли све наше особине и све аспекте наше личности? Љубав није у проналажењу некога ко нас сматра пожељним и невјероватним у сваком погледу и смислу, а то није ни реално очекивати.

Свако од нас има своје мање привлачне особине, мане и емоционални пртљаг. Поента је да научимо да толеришемо и прихватамо чињеницу да нико није савршен. Права љубав је дуготрајан процес који захтијева стално међусобно учење, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана