Како редован секс утиче на ментално здравље

ГС
Како редован секс утиче на ментално здравље

Ново истраживање показало је да редован секс може да помогне да се дуже осјећате задовољним, али и да дугорочно побољшате ваше ментално здравље.

Наиме, истраживачи са Хоп колеџа у САД-у пет година су тестирали когнитивне способности, укључујући памћење и пажњу код 1.683 особа старијих од 62 године.
Тако су открили су да су они у доби од 75 до 90 година који су имали секс барем једном недељно током пет година имали боље резултате на тестовима на крају експеримента од оних који то никад нису имали.

Истраживачи сугеришу да би то могло да буде зато што је секс тјелесна активност која може смањити ризик од когнитивног пада, укључујући деменцију.
“Ово може бити нарочито истинито у старијој доби јер се тјелесна неактивност повећава са годинама, а старије одрасле особе имају високу стопу седелачког понашања. Стога, све користи од секса за циркулацију могу бити важне у дубокој старости”, написали су у свом истраживачком раду.

Студија објављена у "Journal of Sex Research", открила је да је за мало млађе одрасле особе, у доби од 62 до 74 године, све било у квалитету секса, а не у томе колико су га често имали.

Они који су описали свој сексуални живот као врло угодан и задовољавајући имали су боље резултате когнитивног здравља од оних који нису превише уживали у својим спаваћим собама, преноси Б92.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана