Kako redovan seks utiče na mentalno zdravlje

GS
Kako redovan seks utiče na mentalno zdravlje

Novo istraživanje pokazalo je da redovan seks može da pomogne da se duže osjećate zadovoljnim, ali i da dugoročno poboljšate vaše mentalno zdravlje.

Naime, istraživači sa Hop koledža u SAD-u pet godina su testirali kognitivne sposobnosti, uključujući pamćenje i pažnju kod 1.683 osoba starijih od 62 godine.
Tako su otkrili su da su oni u dobi od 75 do 90 godina koji su imali seks barem jednom nedeljno tokom pet godina imali bolje rezultate na testovima na kraju eksperimenta od onih koji to nikad nisu imali.

Istraživači sugerišu da bi to moglo da bude zato što je seks tjelesna aktivnost koja može smanjiti rizik od kognitivnog pada, uključujući demenciju.
“Ovo može biti naročito istinito u starijoj dobi jer se tjelesna neaktivnost povećava sa godinama, a starije odrasle osobe imaju visoku stopu sedelačkog ponašanja. Stoga, sve koristi od seksa za cirkulaciju mogu biti važne u dubokoj starosti”, napisali su u svom istraživačkom radu.

Studija objavljena u "Journal of Sex Research", otkrila je da je za malo mlađe odrasle osobe, u dobi od 62 do 74 godine, sve bilo u kvalitetu seksa, a ne u tome koliko su ga često imali.

Oni koji su opisali svoj seksualni život kao vrlo ugodan i zadovoljavajući imali su bolje rezultate kognitivnog zdravlja od onih koji nisu previše uživali u svojim spavaćim sobama, prenosi B92.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana