Како да одржите блискост са партнером и када стигну дјеца?

Срна
Како да одржите блискост са партнером и када стигну дјеца?

Тим психолога са Универзитета Беркли бавио се питањем партнерског односа још од 1975. године. Супружници и колеге, Филип и Каролина Кован примјетили су да се њихов брак суочио са озбиљном кризом када су дошла дјеца. Тада су одлучили да покрену пројекат “Настајање породице”, са циљем да прате парове - од трудноће до тренутка када дјеца крену у вртић.

Оно што су открили било је недвосмислено: када добију дијете, брачно задовољство одређеног броја парова опада, што негативно утиче на дјецу. Са друге стране, ту су и они парови који постају снажнији и срећнији, а самим тим то су и њихова дјеца.

Чак 92 одсто парова свађа се више пошто дође дијете

Психолози који су покренули ово истраживање скренули су пажњу на то да је, док дијете не напуни 18 мјесеци, брак у озбиљној кризи. Ова бројка не укључује више од 10 одсто оних који већ у том тренутку живе одвојено или су се развели.

Са друге стране, парови остају срећни у браку – шта то они раде другачије?

Чини се да основну разлику чини то на који начин парови доносе одлуке. Не ради се о томе да ли парови имају проблеме или не – јер их има сваки пар. Али када дођу дјеца, много је више опција о којима треба разговарати и одлука које је потребно донети и ту особине партнера долазе до изражаја – колико су спремни да сарађују и колико поштују једно друго.

Око чега се парови са малом дјецом најчешће свађају?

Истраживање је показало да је то подела посла, ко ће шта радити у новој породици, а када дјеца порасту, то како проводе заједничко вријеме и расподјела новца постају основни проблем.

Kако се мијења сексуални живот партнера када дође дијете?

Секс је одраз остатка односа. Уколико је један од партнера незадовољан или се осјећа несхваћеним, управо толико ће бити спреман и на блискост. Сексуална блискост партнера обнавља се у току најдуже двије године од порођаја. У међувремену, партнери се понекад устручавају чак и да додирују своју другу половину, јер се плаше ће тиме партнеру ставити дознања да су спремни на сексуални однос, када још увијек нису.

Шта партнери могу да ураде како би побољшали свој однос у браку?

Психолози савјетују да се са партнером о проблемима разговара када сте обоје одморни и имате времена - не у два изјутра када вас беба држи буднима. Пошто имају расправу, парови ријетко помињу исти проблем, што умије да буде веома опасно, јер се тако проблеми гомилају, преноси bebac.com.

Партнери морају да пронађу вријеме да се баве својим односом уколико желе да он успије – па макар то било и 10 минута сваког дана, када дјеца оду на спавање или чак телефоном док сте обоје на послу – важно је да са партнером подијелите како је прошао дан и како сте се осјећали.

Знају ли дјеца да родитељи нису срећни у браку?

Истраживање показује – апсолутно. Дјеца осјећају када су родитељи узрујани, чак и када се не свађају пред њима. Нека дјеца ће се чак осјећати и одговорнима за родитељске препирке и чешће ће имати проблема у школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана