Kako da održite bliskost sa partnerom i kada stignu djeca?

Srna
Kako da održite bliskost sa partnerom i kada stignu djeca?

Tim psihologa sa Univerziteta Berkli bavio se pitanjem partnerskog odnosa još od 1975. godine. Supružnici i kolege, Filip i Karolina Kovan primjetili su da se njihov brak suočio sa ozbiljnom krizom kada su došla djeca. Tada su odlučili da pokrenu projekat “Nastajanje porodice”, sa ciljem da prate parove - od trudnoće do trenutka kada djeca krenu u vrtić.

Ono što su otkrili bilo je nedvosmisleno: kada dobiju dijete, bračno zadovoljstvo određenog broja parova opada, što negativno utiče na djecu. Sa druge strane, tu su i oni parovi koji postaju snažniji i srećniji, a samim tim to su i njihova djeca.

Čak 92 odsto parova svađa se više pošto dođe dijete

Psiholozi koji su pokrenuli ovo istraživanje skrenuli su pažnju na to da je, dok dijete ne napuni 18 mjeseci, brak u ozbiljnoj krizi. Ova brojka ne uključuje više od 10 odsto onih koji već u tom trenutku žive odvojeno ili su se razveli.

Sa druge strane, parovi ostaju srećni u braku – šta to oni rade drugačije?

Čini se da osnovnu razliku čini to na koji način parovi donose odluke. Ne radi se o tome da li parovi imaju probleme ili ne – jer ih ima svaki par. Ali kada dođu djeca, mnogo je više opcija o kojima treba razgovarati i odluka koje je potrebno doneti i tu osobine partnera dolaze do izražaja – koliko su spremni da sarađuju i koliko poštuju jedno drugo.

Oko čega se parovi sa malom djecom najčešće svađaju?

Istraživanje je pokazalo da je to podela posla, ko će šta raditi u novoj porodici, a kada djeca porastu, to kako provode zajedničko vrijeme i raspodjela novca postaju osnovni problem.

Kako se mijenja seksualni život partnera kada dođe dijete?

Seks je odraz ostatka odnosa. Ukoliko je jedan od partnera nezadovoljan ili se osjeća neshvaćenim, upravo toliko će biti spreman i na bliskost. Seksualna bliskost partnera obnavlja se u toku najduže dvije godine od porođaja. U međuvremenu, partneri se ponekad ustručavaju čak i da dodiruju svoju drugu polovinu, jer se plaše će time partneru staviti doznanja da su spremni na seksualni odnos, kada još uvijek nisu.

Šta partneri mogu da urade kako bi poboljšali svoj odnos u braku?

Psiholozi savjetuju da se sa partnerom o problemima razgovara kada ste oboje odmorni i imate vremena - ne u dva izjutra kada vas beba drži budnima. Pošto imaju raspravu, parovi rijetko pominju isti problem, što umije da bude veoma opasno, jer se tako problemi gomilaju, prenosi bebac.com.

Partneri moraju da pronađu vrijeme da se bave svojim odnosom ukoliko žele da on uspije – pa makar to bilo i 10 minuta svakog dana, kada djeca odu na spavanje ili čak telefonom dok ste oboje na poslu – važno je da sa partnerom podijelite kako je prošao dan i kako ste se osjećali.

Znaju li djeca da roditelji nisu srećni u braku?

Istraživanje pokazuje – apsolutno. Djeca osjećaju kada su roditelji uzrujani, čak i kada se ne svađaju pred njima. Neka djeca će se čak osjećati i odgovornima za roditeljske prepirke i češće će imati problema u školi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana