Гдје је нестала страст?

Агенције
Гдје је нестала страст?

Упознали сте се, заљубили, нисте могли да скинете погледе, а ни руке једно с другога. Потом сте се вјенчали, прошло је неко вријеме, а онда сте схватили да је она почетна страст која вас је спојила - једноставно испарила...

Многи парови широм свијета препознају се у овој причи, која је и један од најчешћих разлога због којих људи посјећују брачне терапеуте, тагајући за одговором на питање: Гдје је нестала страст?

Трагањем за одговором на то питање бавио се и психолог, специјализован за емотивну и сексуалну терапију са Универзитета у Бостону, доктор Оги Огас.

“Недостатак сексуалне страсти најчешћи је проблем међу дугогодишњим паровима. Најчешће се догађа то да су партнери још увијек емотивно повезани и поштују се, али им недостаје сексуална искра. На то се често жале жене којима много недостаје страст са почетка везе, али ни мушкарци нису имуни на исто”, објаснио је он.

Многи мисле да се у позадини недостатка сексуалне жеље крију неки други проблеми, али у већини случајева то ипак није тако. Како истиче, велику улогу код губитка страсти у дугим везама играју биологија, антропологија и психологија.

Као кључни елемент недостатка страсти најчешће се наводи то што се партнери превише добро познају, али то је само дио узрока. Огас каже да су жене, посљедњих година и деценија, доживјеле значајну еволуцију, због чега су мушкарци и жене данас једнаки на свим странама.

Али када је о сексу ријеч, главну улогу преузима анимални, односно примитивни дио мозга у коме су мушкарци ти који су сексуално доминантни, а жене су те које су пасивније. И ту долази до кратког споја, јер такве подјеле ни мушкарци ни жене више не желе свјесно да преузму, због тога долази до проблематичних ситуација у спаваћој соби.

Доктор Огас паровима савјетује да једноставно признају истину - није само досада и свакодневица оно што убија страст у вези. Сексуалну жељу уништава и то што не желимо себи да признамо да постоје сексуалне разлике између мушкараца и жена.

То није понижавајуће, јер је природа тако поставила ствари. Овдје није ријеч о поретку у друштву, него о сексу.

“Разговарајте и признајте своје најдубље маштарије. Гарантујем вам да ће тада доћи до наглог буђења страсти”, поручује он. Огас напомиње да свакодневица снажно утиче на сексуални живот и то на лош начин:

“И баш зато би сексуални живот требало да буде онај дио у коме ће оба партнера отпустити све кочнице и препустити се својим анималним страстима без страха од осуде. У прилог тому говоре и бројна истраживања. Парови са којима сам радио, и који су послушали тај савјет, рекли су ми да су им се сексуални животи значајно поправили”, истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана