Да ли је љубомора доказ љубави?

ГС
Foto: илустрација

Љубомора је сложено осјећање.

Она се може исказати кроз бијес, мржњу, патњу, узнемиреност и очај. Међутим, да ли је осјећање љубоморе увијек мора бити деструктивно?

Она је обично посљедица негативних мисли и осјећаја несигурности који се јавља јер се плашимо да бисмо могли да останемо без вољене особе. Она је микс љутње, страха, гађења.

Уколико вас партнер константно притиска, провјерава вам телефон и личне ствари и замјера вам многе ствари, чак и ако му нисте дали повода, то није у реду! То никако није здрава љубомору.

Проблем љубоморе се среће у свим групама и заједницама управо због сталне потребе за освајањем пажње и подршке ауторитета, она је дио егзистенцијалних потреба човјека и опстанка.

Кад постоји несигурност у односу, праг за љубомору је јако снижен, али и обрнуто, када влада склад тада неће бити мјеста за љубомору.

Љубомора је током читаве човјекове историје једна од главних тема пјесама, прича, филмова и других облика умјетности. Ипак, она може да има и негативне посљедице.

Зато будите опрезни кад је љубомора у питању, танка је линија имеђу здраве и патолошке љубоморе.

Наука каже да је контролисана љубомора здрава. Уколико је ваш партнер пожељан, то у вама може створити осјећање поноса што сте баш ви она(онај поред ње)њега, али често тај понос зна да прати осјећај љубоморе због страха да се не појави неко љепши и занимљивији од вас.

Наше урођено осјећања страха, бола, среће, неизвесности су нормална докле год не иду у параноју, докле год можемо да их препознамо и исконтролишемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана