Da li je ljubomora dokaz ljubavi?

GS
Foto: ilustracija

Ljubomora je složeno osjećanje.

Ona se može iskazati kroz bijes, mržnju, patnju, uznemirenost i očaj. Međutim, da li je osjećanje ljubomore uvijek mora biti destruktivno?

Ona je obično posljedica negativnih misli i osjećaja nesigurnosti koji se javlja jer se plašimo da bismo mogli da ostanemo bez voljene osobe. Ona je miks ljutnje, straha, gađenja.

Ukoliko vas partner konstantno pritiska, provjerava vam telefon i lične stvari i zamjera vam mnoge stvari, čak i ako mu niste dali povoda, to nije u redu! To nikako nije zdrava ljubomoru.

Problem ljubomore se sreće u svim grupama i zajednicama upravo zbog stalne potrebe za osvajanjem pažnje i podrške autoriteta, ona je dio egzistencijalnih potreba čovjeka i opstanka.

Kad postoji nesigurnost u odnosu, prag za ljubomoru je jako snižen, ali i obrnuto, kada vlada sklad tada neće biti mjesta za ljubomoru.

Ljubomora je tokom čitave čovjekove istorije jedna od glavnih tema pjesama, priča, filmova i drugih oblika umjetnosti. Ipak, ona može da ima i negativne posljedice.

Zato budite oprezni kad je ljubomora u pitanju, tanka je linija imeđu zdrave i patološke ljubomore.

Nauka kaže da je kontrolisana ljubomora zdrava. Ukoliko je vaš partner poželjan, to u vama može stvoriti osjećanje ponosa što ste baš vi ona(onaj pored nje)njega, ali često taj ponos zna da prati osjećaj ljubomore zbog straha da se ne pojavi neko ljepši i zanimljiviji od vas.

Naše urođeno osjećanja straha, bola, sreće, neizvesnosti su normalna dokle god ne idu u paranoju, dokle god možemo da ih prepoznamo i iskontrolišemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana