Брада лоше утиче на здравље мушкараца?

B92
Брада лоше утиче на здравље мушкараца?

У неколико европских болница научници су анализирали узорке коже и пљувачке 18 брадатих мушкараца, старости од 18 до 76 година, као и узорке крзна и пљувачке 30 паса - од шнауцера до њемачког овчара.

Открили су знатно веће количине бактерија у узорцима из мушких брада у поређењу са крзном паса.

Тестирањем је установљено да је у брадама свих мушкараца откривен висок проценат микроба, а једнако висок проценат пронађен је код 23 од 30 паса укључених у истраживање.

Код чак седам мушкараца пронађени су микроби који су представљали пријетњу људском здрављу. Радило се о Enterococcus faecaliusу, цревној бактерији која најчешће узрокује инфекције мокраћног система код људи и у неколико случајева Staphylococcus aureausa, бактерије која се најчешће налази на кожи, али може проузроковати озбиљне инфекције ако уђе у крвоток.

С обзиром на то да су МРИ скенери прескупи за већину ветеринарских амбуланти, тестирања су спроведена на Одjељењу за радиологију једне европске болнице, која сваке године обави око 8.000 магнетских резонанци људи.

Намjера истраживања није била да натjера мушкарце да се брију, већ да упозори управе болница на то да пацијенти остављају далеко више потенцијално заразних бактерија на разним болничким површинама, као и да њихова стерилизација и дезинфекција нису довољне да би се ријешио овај проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана