Стотине милиона евра за спас музике од Француске и Аустрије

Срна
Стотине милиона евра за спас музике од Француске и Аустрије

ЛОНДОН - Како је музика најугроженија грана умјетности током ове пандемије, европске земље спашавају своје музичке индустрије, односно Француска и Аустрија су осигурале стотине милиона евра и револуционарне мјере за спас музике, како преноси угледни магазин “ИЉ Маг” из Лондона.

Док пандемија корона вируса протеклих недеља поново узима маха, владе две европске државе донијеле су нове сетове мјера које би увелико могле помоћи фестивалској и концертној сцени.

ИЉ Маг, један од најугледнијих медија свјетске музичке индустрије, наводи да ће Француска и Аустрија финансијским инекцијама у висини од чак невјероватних 355 милиона евра покрити досадашње трошкове, олакшати будући рад промотерима, клубовима и другим организацијама које опстају од живих догађаја.

Исто тако, магазин наводи да ће државе донијети неке до сад невиђене мере помоћи грани привреде, чији су приходи у многим земљама доживјели пад од апсолутних 100 одсто.

Француска је тако донијела нове мјере којима ће помоћи културном сектору, поготово индустрији музичких догађаја.

Француска министарка културе Розелин Бачелот најавила је додатних 115 милиона евра за сектор културе од чега 85 милиона евра иде за извођења, гдје је чак 55 милиона намјењено музици уживо.

Мјере подршке намјењене су да би помогле сектору током шестонедељног карантина који је у неким деловима Француске почео још 17. октобра.

Такође, министарство намерава да се одрекне пореза од купљених улазница у првој половини 2021. године, што је приједлог који чека потврду од владе.

У потезу који сматрају првим таквим случајем у свијету, аустријска влада најавила је помоћ од 300 милиона евра, којима ће се покривати трошкови отказивања или отежаног рада због ограничења услијед Ковид -19.

Ново финансирање намјењено је уклањању ризика за организаторе концерата, сајмова и других догађаја, како би им се омогућило да наставе функционисање и у регуларним условима, а очекује се да ће ступити на снагу крајем новембра.

Представници удружења лајв индустрије ову одлуку називају најважнијом мјером икада у индустрији забаве, која ће створити веома важну сигурност како би та грана привреде поново коначно покренула своје пословање.

Додатну димензију овом потезу даје одлука владе да помоћ могу да добију и оне компаније са сједиштем у другим земљама, али које организују музичке догађаје у Аустрији.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана