Stotine miliona evra za spas muzike od Francuske i Austrije

Srna
Stotine miliona evra za spas muzike od Francuske i Austrije

LONDON - Kako je muzika najugroženija grana umjetnosti tokom ove pandemije, evropske zemlje spašavaju svoje muzičke industrije, odnosno Francuska i Austrija su osigurale stotine miliona evra i revolucionarne mjere za spas muzike, kako prenosi ugledni magazin “ILj Mag” iz Londona.

Dok pandemija korona virusa proteklih nedelja ponovo uzima maha, vlade dve evropske države donijele su nove setove mjera koje bi uveliko mogle pomoći festivalskoj i koncertnoj sceni.

ILj Mag, jedan od najuglednijih medija svjetske muzičke industrije, navodi da će Francuska i Austrija finansijskim inekcijama u visini od čak nevjerovatnih 355 miliona evra pokriti dosadašnje troškove, olakšati budući rad promoterima, klubovima i drugim organizacijama koje opstaju od živih događaja.

Isto tako, magazin navodi da će države donijeti neke do sad neviđene mere pomoći grani privrede, čiji su prihodi u mnogim zemljama doživjeli pad od apsolutnih 100 odsto.

Francuska je tako donijela nove mjere kojima će pomoći kulturnom sektoru, pogotovo industriji muzičkih događaja.

Francuska ministarka kulture Rozelin Bačelot najavila je dodatnih 115 miliona evra za sektor kulture od čega 85 miliona evra ide za izvođenja, gdje je čak 55 miliona namjenjeno muzici uživo.

Mjere podrške namjenjene su da bi pomogle sektoru tokom šestonedeljnog karantina koji je u nekim delovima Francuske počeo još 17. oktobra.

Takođe, ministarstvo namerava da se odrekne poreza od kupljenih ulaznica u prvoj polovini 2021. godine, što je prijedlog koji čeka potvrdu od vlade.

U potezu koji smatraju prvim takvim slučajem u svijetu, austrijska vlada najavila je pomoć od 300 miliona evra, kojima će se pokrivati troškovi otkazivanja ili otežanog rada zbog ograničenja uslijed Kovid -19.

Novo finansiranje namjenjeno je uklanjanju rizika za organizatore koncerata, sajmova i drugih događaja, kako bi im se omogućilo da nastave funkcionisanje i u regularnim uslovima, a očekuje se da će stupiti na snagu krajem novembra.

Predstavnici udruženja lajv industrije ovu odluku nazivaju najvažnijom mjerom ikada u industriji zabave, koja će stvoriti veoma važnu sigurnost kako bi ta grana privrede ponovo konačno pokrenula svoje poslovanje.

Dodatnu dimenziju ovom potezu daje odluka vlade da pomoć mogu da dobiju i one kompanije sa sjedištem u drugim zemljama, ali koje organizuju muzičke događaje u Austriji.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana