Музичари се опраштају од Мише Алексића: Свирај горе нешто лијепо

Танјуг
Музичари се опраштају од Мише Алексића: Свирај горе нешто лијепо

БЕОГРАД- Колеге умјетници се опраштају преко друштвених мрежа од преминулог музичара, бас гитаристе Мирослава Мише Алексића (67), а бивши члан његовог матичног бенда "Рибља чорба" - Момчило Бајагић Бајага, изјавио је да се осјећа ужасно, јер му је преминуо колега и кум.

- Умро ми је пријатељ, сазнао сам пре минут. Ужасно ми је зато што ми је умро један од најбољих пријатеља, то је све што могу да кажем - био је кратак видно потресен Бајага, а преносе портали.

Алексић је недавно са својом групом "Рибља чорба" крајем октобра освојио награду за најбољи бенд 2019. године од стране Удружења музичара рок, џез и забавне музике Србије, чијег је Управног одбора био и предсједник.

Управо се емотивним ријечима и Удружење музичара џез, забавне и рок музике Србије на "Фејсбук" страници опростило од великог музичара.

- Са великим болом и тугом вас обавештавамо да је наш истакнути члан, музичар и музички писац, Миша Алексић ноћас преминуо од последица "ковида 19". Његов превремени одлазак представља велики губитак за нашу музичку породицу. Наше најдубље поштовање, подршку и саучешће указујемо његовој породици, пријатељима и сарадницима- наведено је у саопштењу.

Дејан Цукић је записао на "Фејсбуку" потресну поруку.

- Тражим речи, али не иде... Како се опростити од некога кога познајеш читав пунолетни живот? Збогом Мишо, почивај у миру – написао је Цукић.

Познати рок новинар, публициста, писац, музички критичар и ПР менаџер Иван Ивачковић такође се огласио на овој друштвеној мрежи.

- Збогом, драги Мишо. Хвала ти за музику и 40 година пријатељства без иједне једине мрље. Сузе саме иду – нагласио је Ивачковић.

Рок састав YU Група данас обoиљежава 50 година каријере, али сада то њима више није, како кажу, срећан дан.

- Нажалост, на данашње славље бачена је сенка тужном вешћу да је преминуо велики пријатељ и колега Миша Алексић. Драги Мишо, била је част живети R'N'R са тобом! – истакли су чланови групе.

Кристина Ковач је такође у шоку, као и сви.

- Ух, оде Миша Алексић, прерано. Памтим га из студија кад је мој тата продуцирао "Рибљу Чорбу", био је увек фин и страшно љубазан. Почивај у миру, Мишо, и свирај горе нешто лепо - записала је на Фејсбуку.

Миша Алексић је био басиста "Рибље чорбе" од 1978. године, али му то није била једина група у каријери.

Прије славног рок састава, Алексић, рођен 1953. године у Београду, започео је развојни пут осам година раније у бенду "Ројали" (1970) као бас гитариста и пјевач.

Те године бенд је освојио друго место на такмичењу у организацији уредника емисије Радио Београд "Вече уз радио".

Већ сљедеће године отишао је у САД где је дипломирао на Pikesville High School у Мериленду, и тамо је са осталим студентима основао рокабили бенд " Shih-Muh-Fuh ".

Под утицајем група " Grand Funk Railroad ", " Дееп Пурпле е " и " Led Zeppelin ", након повратка у Југославију, Алексић је формирао састав SOS где су били чланови: Драган Штуловић (гитара), Драган Тасић (гитара) и Стеван Стевановић (бубњеви).

Ипак, бенд је кренуо да се расипа - прво је Ташић напустио бенд, а затим Штуловић и Стевановић 1977. године, и тада су их замијенили Рајко Којић и Вицко Милатовић.

Тако су онда Алексић, Којић и Милатовић 1978. године формирали бенд "Рибља чорба" с бившим вокалом бенда "Рани мраз" - Бором Ђорђевићем, а остало је историја.

Током каријере веома свестрани и продуктивни стваралац Алексић је писао пјесме за Здравка Чолића, Биљану Петровић, "Џези бел", Милорада Мандића и Run Go.

Такође, био је продуцент албума за бендове Ратници подземља, "Џези бел", "Минђушари", "Run Go" и "Прозор".

Написао је и књигу " Уживо! Аутобиографија" за издавачку кућу "Лагуна", која је била бестселер те 2011. године, а и надаље остала међу најзапаженијим дjелима из домена рок музике.

Био је и члан УО Агенције за остваривање права интерпретатора ПИ, као и члан Скупштине СОКОЈ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана