Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića: Sviraj gore nešto lijepo

Tanjug
Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića: Sviraj gore nešto lijepo

BEOGRAD- Kolege umjetnici se opraštaju preko društvenih mreža od preminulog muzičara, bas gitariste Miroslava Miše Aleksića (67), a bivši član njegovog matičnog benda "Riblja čorba" - Momčilo Bajagić Bajaga, izjavio je da se osjeća užasno, jer mu je preminuo kolega i kum.

- Umro mi je prijatelj, saznao sam pre minut. Užasno mi je zato što mi je umro jedan od najboljih prijatelja, to je sve što mogu da kažem - bio je kratak vidno potresen Bajaga, a prenose portali.

Aleksić je nedavno sa svojom grupom "Riblja čorba" krajem oktobra osvojio nagradu za najbolji bend 2019. godine od strane Udruženja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije, čijeg je Upravnog odbora bio i predsjednik.

Upravo se emotivnim riječima i Udruženje muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije na "Fejsbuk" stranici oprostilo od velikog muzičara.

- Sa velikim bolom i tugom vas obaveštavamo da je naš istaknuti član, muzičar i muzički pisac, Miša Aleksić noćas preminuo od posledica "kovida 19". Njegov prevremeni odlazak predstavlja veliki gubitak za našu muzičku porodicu. Naše najdublje poštovanje, podršku i saučešće ukazujemo njegovoj porodici, prijateljima i saradnicima- navedeno je u saopštenju.

Dejan Cukić je zapisao na "Fejsbuku" potresnu poruku.

- Tražim reči, ali ne ide... Kako se oprostiti od nekoga koga poznaješ čitav punoletni život? Zbogom Mišo, počivaj u miru – napisao je Cukić.

Poznati rok novinar, publicista, pisac, muzički kritičar i PR menadžer Ivan Ivačković takođe se oglasio na ovoj društvenoj mreži.

- Zbogom, dragi Mišo. Hvala ti za muziku i 40 godina prijateljstva bez ijedne jedine mrlje. Suze same idu – naglasio je Ivačković.

Rok sastav YU Grupa danas oboilježava 50 godina karijere, ali sada to njima više nije, kako kažu, srećan dan.

- Nažalost, na današnje slavlje bačena je senka tužnom vešću da je preminuo veliki prijatelj i kolega Miša Aleksić. Dragi Mišo, bila je čast živeti R'N'R sa tobom! – istakli su članovi grupe.

Kristina Kovač je takođe u šoku, kao i svi.

- Uh, ode Miša Aleksić, prerano. Pamtim ga iz studija kad je moj tata producirao "Riblju Čorbu", bio je uvek fin i strašno ljubazan. Počivaj u miru, Mišo, i sviraj gore nešto lepo - zapisala je na Fejsbuku.

Miša Aleksić je bio basista "Riblje čorbe" od 1978. godine, ali mu to nije bila jedina grupa u karijeri.

Prije slavnog rok sastava, Aleksić, rođen 1953. godine u Beogradu, započeo je razvojni put osam godina ranije u bendu "Rojali" (1970) kao bas gitarista i pjevač.

Te godine bend je osvojio drugo mesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije Radio Beograd "Veče uz radio".

Već sljedeće godine otišao je u SAD gde je diplomirao na Pikesville High School u Merilendu, i tamo je sa ostalim studentima osnovao rokabili bend " Shih-Muh-Fuh ".

Pod uticajem grupa " Grand Funk Railroad ", " Deep Purple e " i " Led Zeppelin ", nakon povratka u Jugoslaviju, Aleksić je formirao sastav SOS gde su bili članovi: Dragan Štulović (gitara), Dragan Tasić (gitara) i Stevan Stevanović (bubnjevi).

Ipak, bend je krenuo da se rasipa - prvo je Tašić napustio bend, a zatim Štulović i Stevanović 1977. godine, i tada su ih zamijenili Rajko Kojić i Vicko Milatović.

Tako su onda Aleksić, Kojić i Milatović 1978. godine formirali bend "Riblja čorba" s bivšim vokalom benda "Rani mraz" - Borom Đorđevićem, a ostalo je istorija.

Tokom karijere veoma svestrani i produktivni stvaralac Aleksić je pisao pjesme za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, "Džezi bel", Milorada Mandića i Run Go.

Takođe, bio je producent albuma za bendove Ratnici podzemlja, "Džezi bel", "Minđušari", "Run Go" i "Prozor".

Napisao je i knjigu " Uživo! Autobiografija" za izdavačku kuću "Laguna", koja je bila bestseler te 2011. godine, a i nadalje ostala među najzapaženijim djelima iz domena rok muzike.

Bio je i član UO Agencije za ostvarivanje prava interpretatora PI, kao i član Skupštine SOKOJ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana