Краљица Елизабета Друга почела осмодневну жалост за принцом

Срна
Краљица Елизабета Друга почела осмодневну жалост за принцом

ЛОНДОН - Краљица Елизабета Друга почела је осмодневну жалост за њеним супругом, принцом Филипом, који је данас преминуо у дворцу у Виндзору после дуге и тешке болести.

Током овог периода, закони неће добијати краљевску сагласност, а државни послови ће се привремено зауставити у знак поштовања, пренио је Мирор.

Период краљевске жалости ће се наставити у наредних 30 дана, након чега ће се краљица вратити јавном животу и својим дужностима.

Иако Филип има право на државну сахрану, он је прије смрти изразио жељу да се церемонија његовог испраћаја обави што скромније могуће.

Он је већ био упознат са детаљима церемоније, у координацији са канцеларијом лорда Чембрлена из Бакингемске палате.

Умјесто у Вестминстерској опатији, претпоставља се да ће Филпово тијело бити положено у Сент Џејмс палати, где је било тјело принцезе Дајане неколико дана прије њене сахране 1997. године.

Грађанима неће бити дозвољено да виде тијело.

Што се тиче сахране, верује се да ће листа гостију бити сведена само на породицу, пријатеље и шефове држава Комонвелта, који ће присуствовати церемонији у капели Сент Џорџ у дворцу Виндзор, која ће подсјећати на војну сахрану.

Све ће морати да се прилагоди рестриктивним мјерама због пандемије ковида.

Док су бројни британски монарси сахрањени у Вестминстерској опатији и капели Сент Џорџ, мјесто починка принца Филипа ће бити на другој, приватној локацији, а то би могао да буде Фрогмор Гарденс, на имању дворца Виндзор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана