Kraljica Elizabeta Druga počela osmodnevnu žalost za princom

Srna
Kraljica Elizabeta Druga počela osmodnevnu žalost za princom

LONDON - Kraljica Elizabeta Druga počela je osmodnevnu žalost za njenim suprugom, princom Filipom, koji je danas preminuo u dvorcu u Vindzoru posle duge i teške bolesti.

Tokom ovog perioda, zakoni neće dobijati kraljevsku saglasnost, a državni poslovi će se privremeno zaustaviti u znak poštovanja, prenio je Miror.

Period kraljevske žalosti će se nastaviti u narednih 30 dana, nakon čega će se kraljica vratiti javnom životu i svojim dužnostima.

Iako Filip ima pravo na državnu sahranu, on je prije smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja obavi što skromnije moguće.

On je već bio upoznat sa detaljima ceremonije, u koordinaciji sa kancelarijom lorda Čembrlena iz Bakingemske palate.

Umjesto u Vestminsterskoj opatiji, pretpostavlja se da će Filpovo tijelo biti položeno u Sent Džejms palati, gde je bilo tjelo princeze Dajane nekoliko dana prije njene sahrane 1997. godine.

Građanima neće biti dozvoljeno da vide tijelo.

Što se tiče sahrane, veruje se da će lista gostiju biti svedena samo na porodicu, prijatelje i šefove država Komonvelta, koji će prisustvovati ceremoniji u kapeli Sent Džordž u dvorcu Vindzor, koja će podsjećati na vojnu sahranu.

Sve će morati da se prilagodi restriktivnim mjerama zbog pandemije kovida.

Dok su brojni britanski monarsi sahranjeni u Vestminsterskoj opatiji i kapeli Sent Džordž, mjesto počinka princa Filipa će biti na drugoj, privatnoj lokaciji, a to bi mogao da bude Frogmor Gardens, na imanju dvorca Vindzor.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana