Спалевић донио пехар

Д. Пашагић, Д. Цураћ
Спалевић донио пехар

БAЊA ЛУКA - У одличној фудбалског представи пред више од 4.000 гледалаца на Градском стадиону Славија из Источног Сарајева савладала је бањолучки Борац са 3:2 и тако постала побједник 15. Купа Републике Српске.

Послије меча у свлачионици Славије пјесма. Успјела је екипа из Источног Сарајева да у сезони када слави 100 година постојања освоји бар један трофеј и тако бар мало поправи утисак из Премијер лиге, гдје се од њих очекивало пуно више.

Највише разлога за задовољство имао је двоструки стријелац и најбољи актер финалног сусрета Дарко Спалевић, који је, може се слободно рећи, Славији донио пехар.

- Сви гледаоци, који су били на стадиону, али и они покрај малих екрана имали су прилику да за наше прилике виде добру утакмицу. Иако смо знали да је Борац супериорно протутњао кроз Прву лигу Републике Српске морам да признам да су нас Бањолучани изненадили у првом полувремену. Ипак, у наставку сусрета заиграли смо још ангажованије, успјели смо да преокренемо резултат и тако још једном покажемо да смо психолошки веома јаки. Пресрећан сам што сам два пута затресао мрежу Марчетића, али и аплаузом којим са испраћен када сам излазио са трибина - рекао је Спалевић.

Задовољство није крио ни шеф стручног штаба Славије Зоран Ербез који је истакао:

- Честитам Борцу, који је показао зашто је без премца у Првој лиги Републике Српске. Можда би резултат био и другачији да су Бањолучани код вођства 2:1 искористили своје шансе. Међутим, тада су се несвјесно повукли, што смо знали да искористимо. У финишу сусретан играчима Борца као да је понестало мало снаге, а до изражаја је и дошло наше много веће искуство. Утакмица је сигурно оправдала очекивања и мислим да смо заслужено приграбили пехар, који нам у овој години јубилеја много значи.

Пресрећан је био и предсједник клуба из Источног Драган Кулина.

- Славија са великим задовољством игра Куп Републике Српске, што показују наши резултати у посљедњих неколико година, када смо стално у самој завршници. Зато нам је освајање овог пехара још драже, поготово када се зна да смо од сезоне у којој славимо вијек постојања очекивали много више. Играчима Борца све честитке на приказаној игри, а руководству Бањолучана захвалност на указаном гостопримству - нагласио је Кулина.

У редовима Борца послије утакмице није било пуно оних који су били вољни за разговор. Силно су жељели да се дочепају дупле круне, али нису успјели.

Шеф стручног штаба Миломир Одовић свјестан је да је пропуштена велика прилика, али је и објективно сагледао ствари:

- У посљедњих десет дана моји играчи су одиграли пет утакмица и био је видљив умор. Уз то недостајала су нам чак седморица играча, тако да смо једва саставили екипу, која ће истрчати на терен. Ипак, успјели смо да већи дио сусрета да се равноправно носимо са Славијом, у првом дијелу смо чак били и бољи. Код наше предности од 2:1 нисмо искористили неколико прилика и као што у фудбалу обично бива стигла је казна. Када се свему томе дода да су наши ривали одиграли много више оваквих неизвјесних утакмица, евидентно је што у финишу сусрета нисмо успјели адекватно да им парирамо.

Капитен Бањолучана Оливер Јандрић имао је јединствену прилику да са Борцем по трећи пут освоји пехар намијењен побједнику Купа Републике Српске, јер је играо 1995. и 1996. када су Бањолучани били побједници најмасовнијег такмичења.

- Жао ми је што нисмо успјели да у одличној утакмици издржимо до краја и прославимо освајање дупле круне. Мало нам је недостајало, имали смо предност, игру, а онда смо одједном стали, што су искусни фудбалери Славије знали да казне. Од срца им честитам на побједи, али и ријетком јубилеју на овим просторима, 100 година постојања клуба - нагласио је Јандрић.

Предсједник Скупштине Спортско-фудбалског предузећа Борац Милорад Јањетовић је био тужан због неуспјеха, али је честитао фудбалерима и руководству Славије.

- Финале је оправдало очекивања и вјерујем да су гледаоци уживали у утакмици. Имали смо велику прилику да се по трећи пут дочепамо пехара, али у неизвјесном сусрету нисмо издржали до краја - рекао је Јањетовић. 

БОРAЦ (БЛ) 2:3 СЛAВИЈA

СТРИЈЕЛЦИ: С. Врањеш у 13. и Рикановић у 38. минуту из пенала за Борац, а Спалевић у 21. и 83. и Косорић у 67. минуту за Славију, стадион: Градски у Бањој Луци, гледалаца: 4.000, судија: Предраг Станкић (Бијељина) 5, жути картони: С. Врањеш, Јандрић, З. Декет, Пузигаћа, Петрић (Борац), Муминовић, Косорић, Бјелица, Спалевић (Славија).

БОРAЦ (БЛ): Марчетић 6, Ђурић 6 (од 70. минута Петровић -), Пузигаћа 6, З. Декет 7, Рикановић 7, Бабић 6, Г. Декет 6, О. Врањеш 6, Дамјановић 6 (од 77. минута Петрић -), С. Врањеш 7 (од 90. минута Кременовић -), Јандрић 7.

СЛAВИЈA: Дујковић 6, Бјелица 6, Регоје 7, Кокот 6, Симић 7, Спалевић 8 (од 87. минута Лазић -), Aрсенијевић 6, Гаварић 6, Вуксановић 7 (од 88. минута Станковић -), Муминовић 7, Косорић 7.

ИГРAЧ УТAКМИЦЕ: Дарко Спалевић (Славија) 8.

Из минута у минут

4. минут: Прва озбиљнија шанса на утакмици. Корнер са десне стране извео је Оливер Јандрић, а у шеснаестерцу гостију највиши је био Огњен Врањеш који је главом шутирао поред гола.

13. минут: Гоооол, 1:0. Зоран Декет одлично је прошао по десној страни и спретно упослио Јандрића који је вратио повратну лопту до Стојана Врањеша. Млади фудбалер "црвено-плавих" из прве је шутирао по земљи и погодио доњи лијеви угао голмана Ратка Дујковића.

21. минут: Гоооол, 1:1. Гости из Источног Сарајева свој први ударац ка голу Синише Марчетића претворили су у погодак. Грешку Миодрага Бабића и Немање Дамјановића искористио је Милан Муминовић. Упослије је Дарка Спалевића коме није било тешко да са неких пет метара лопту пошаље у мрежу Борца.

29. минут: Славија је имала добру прилику преко Зорана Кокота који је послије центаршута Бранислава Aрсенијевића главом у паду шутирао поред гола.

30. минут: Борац је узвратио. Миодраг Бабић упутио је ударац из повољне ситуације, али је пребацио оквир гола.

38. минут: Гоооол, 2:1. Борац је повео поготком Мирослава Рикановића са бијеле тачке. Капитен Борца, Оливер Јандрић, одузео је лопту Бојану Регоји и упослио Зорана Декета кога је у шеснаестерцу непрописно зауставио Aлександар Косорић. Судија Предраг Станкић показао је на 11 метара, а најбољи стријелац "црвено-плавих" постигао је свој четврти погодак у Купу Републике Српске, односно деветнаести у овој полусезони у дресу бањолучког клуба.

52. минут: Друго полувријеме почело је теренском иницијативом Славије, али је прву праву прилику имао Борац. Брз контранапад повео је Мирослав Рикановић и упослио Данијела Ђурића. Везни фудбалер Борца траљавао је шутирао, а лопта је поново дошла до стријелца другог поготка који је из добре позиције пребацио гол Ратка Дујковића.

58. минут: Екипа из Источног Сарајева могла је изједначити преко најбољег актера сусрета Дарка Спалевића. Нападач Славије на средини терена лијепом варком ослободио се Огњена Врањеша и упослио Зорана Кокота. Послије центаршута са лијеве стране најбољи стријелац "плавих" је главом лопту послао преко гола.

61. минут: Борац је могао повећати предност, када је Бојан Пузигаћа из повољне прилике главом шутирао непрецизно. Претходно, слободан ударац са лијеве стране је извео Оливер Јандрић.

66. минут: Одличну акцију агилног Сретка Вуксановића и Зорана Кокота, Дарко Спалевић није претворио у погодак.

67. минут: Гоооол, 2:2. Славија је дошла до заслуженог изједначења. Корнер са десне стране извео је Сретко Вуксановић. Пред голом Синише Марчетића највиши је био Дарко Спалевић који је лопту главом послао на другу стативу а тамо се нашао Aлександар Косорић и погодио за 2:2.

74. минут: Домаћи су поново имали добру шансу али је Миодраг Бабић, послије асистенције Стојана Врањеша, шутирао право у добро постављеног Ратка Дујковића.

79. минут: Иако је на овом мечу био најстарији играч Сретко Вуксановић је има запажену улогу у овом мечу. Тако је популарни "доктор" измамио аплауз гледалаца на Градском стадиону када је неколико фудбалера Борца лијепим варкама избацио из игре, али је на крају Синиша Марчетић зауставио његов ударац.

84. минут: Гоооол, 2:3. Дарко Спалевић је показао зашто је најбољи стријелац и један од најбољих играча Премијер лиге БиХ. Послије паса са средине терена, нападач гостију без већих проблема ослободио се Огњена Врањеша и Горана Декета и лопту послао кроз ноге Синиши Марчетићу. Било је то 3:2.

86. минут: "Црвено-плави" имали су добру прилику да дођу до изједначења и пенала. Стојан Врањеш прошао је по лијевој страни и упослио Мирослава Рикановића који је пронашао Aлександра Косорића кога је у посљедњем тренутку изблокирао неко из одбране гостију.

ПОБЈЕДНИЦИ КУПA

1994: Козара        (Градишка)

1995: Борац         (Бања Лука)

1996: Борац         (Бања Лука)

1997: Слога         (Трн)

1998: Рудар          (Угљевик)

1999: Рудар         (Угљевик)

2000: Козара       (Градишка)

2001: Козара       (Градишка)

2002: Леотар       (Требиње)

2003: Јединство   (Брчко)

2004: Леотар       (Требиње)

2005: Јединство   (Брчко)

2006: Славија       (Источно Сарајево)

2007: Модрича Максима        (Модрича)

2008: Славија       (Источно Сарајево)

Пехар, медаље и плакете

Побједнички пехар капитену Славије Бојану Регоји уручио је предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић. Златне и сребрне медаље предали су потпредсједници ФС Српске Драшко Илић и Милорад Софренић, а плакете службеним лицима генерални секретар наше куће фудбала Родољуб Петковић.

Предраг Станкић

Главни арбитар финалне утакмице Предраг Станкић из Бијељине није оправдао указано повјерење. У неколико наврата погрешним процјенама је изазивао протесте играча обје екипе. У првом дијелу сусрета показао је два жута картона иако је могао још који, а онда се у наставку чак седам пута машио за џеп дијелећи "жутаће", мада су неки играчи морали на хлађење прије краја сусрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана