Борац или Славија

Д. Пашагић, Г. Иванковић
Борац или Славија

БAЊA ЛУКA - Вечерас ће на Градском стадиону пасти одлука ко ће бити побједник 15. купа Републике Српске у фудбалу. Почетак финалног сусрета у којем ће се састати бањолучки Борац и Славија из Источног Сарајева заказан је за 20.15 часова, а ову утакмицу директно ће преносити Радио-телевизија Републике Српске.

Званични домаћин на овом сусрету је Борац у чијим редовима влада добра атмосфера пред окршај у којем би се могли дочепати још једног трофеја у овој сезони, али и по трећи пут постати освајачи Купа Републике Српске. Први су освојили 1995, други годину дана касније.

Ипак, шеф стручног штаба Бањолучана Миломир Одовић, који је некада сједио на клупи премијерлигаша из Источног Сарајева позива на опрез.

- Славија, иако то резултатима ове сезоне није оправдала, спада у три, четири најквалитетније екипе у Премијер лиги БиХ. Ријеч је о екипи која може сваког да побиједи. Међутим, покушаћемо да поновимо игру као у полуфиналу против Модрича Максиме. То значи да ћемо играти стрпљиво од самог почетка и вребати грешку противника. У екипи ће бити Зоран Декет и Огњен Врањеш, који су пропустили посљедњи првенствени меч због картона, а у конкуренцији ће бити још увијек ровити Младен Петрић. За овај сусрет не могу да рачунам на повријеђене Николу Коларова и Здравка Тривковића, као и на: Дарија Урукала, Ђорђа Инђића, Марка Тешића и Милутина Мучаловића, који су у овосезонском Купу већ бранили боје других клубова - истакао је Одовић.

Капитен Бањолучана Оливер Јандрић вјерује да ће заједно са својим саиграчима успјети на плећа положити великог ривала.

- Не треба трошити ријечи о квалитетима нашег противника. Међутим, не смије се заборавити ни чињеница да ћемо у наредној сезони и ми бити премијерлигаши као и Славија. Желимо да се окитимо дуплом круном и вјерујем да уз помоћ наших вјерних навијача можемо доћи до циља. Надам се да ће утакмица протећи у правом спортском духу, али и да ћемо ми подићи побједнички пехар - нагласио је Јандрић.

Навијачи Бањолучана највише наде полажу у најбољег стријелца чете са Градског стадиона Мирослава Рикановића, који је на почетку прољећног дијела првенства дошао у Борац и до сада је постигао 18 голова (15 у првенству и три у Купу Републике Српске).

- Пружила нам се прилика да се дочепамо дупле круне и вјерујем да ћемо је искористити. Сигурно да сви од мене очекују голове, али не би имао ништа против да неко други буде стријелац, а да Борац освоји Куп Српске. Једно је сигурно, да ћемо сви дати све од себе да приграбимо још један трофеј - рекао је Рикановић.

С друге стране фудбалери Славије вечерас ће јуришати на други фудбалски Куп Републике Српске. Један су већ освојили прије двије сезоне, а желе да годину јубилеја, када славе 100 година постојања, обиљеже бар једним трофејом. Нико у клубу не сумња да велики побједнички пехар неће завршити у њиховим витринама.

Шеф стручног штаба клуба из Источног Сарајева Зоран Ербез је увјерен да ће његов тим по други пут освојити Куп Републике Српске и да би био посебно срећан да побиједи великог тренера какав је Миломир Одовић.

- Борац игра на свом стадиону и пред својим навијачима и разумљиво је да ту види одређену предност. Ипак, се надам да ћемо се ми радовати на крају финала, иако је Куп увијек непредвидљив. Изненађења су увијек могућа и то јесте драж тог такмичења. Гајимо нападачки фудбал, без обзира на то да ли играмо на нашем стадиону или изван Источног Сарајева. Тако ће бити и вечерас. Има Борац своје квалитете, али и мане, и ми их знамо и покушаћемо да их искористимо. Миломир Одовић, одличан фудбалски стручњак, донедавно је водио Славију и био сам му први сарадник. Он познаје добро моју екипу, баш као и ја његову физиономију игре, тако да ме не може ничим изненадити. Не скривамо, долазимо у Бању Луку по пехар - истакао је Ербез.

Оптимиста је и капитен Славије Бојан Регоје.

- Много више смо очекивали од сезоне која је управо завршена. Овај трофеј би колико, толико искупио за лошије резултате у првенству. Неће бити лако. Ни нашем ривалу не мањка мотива. Игра пред својим навијачима и сигурно је да жели пригрлити дуплу круну. Своју супериорност су показали током првенствене трке, али упркос томе, мислим да је Славија јачи, квалитетнији тим и да ћемо славити у финалу - нагласио је Регоје.

Од најбољег стријелца Премијер лиге БиХ и првог "снајпера" Славије Дарка Спалевића и овога пута се очекују голови.

- Дошли смо до извора и било би жалосно када се не би напили воде. Освајањем пехара сигурно бисмо направили велики резултат јер он има своју вриједност и значај. Никада не обећавам гол, али на свакој утакмици трудим се да га постигнем, па ће тако бити и против Борца. Искрено, волио бих да мој гол одлучи, али много је важније да побиједимо, а ко ће послати лопту иза леђа противничког голмана мање је битно - рекао је Спалевић.

Пут до финала:

Борац (Бања Лука)

шеснаестина финала:

ДОБОЈ: Слога - Борац (БЛ) 0:1

осмина финала:

КОЗAРСКA ДУБИЦA: Борац - Борац (БЛ) 1:3

четвртфинале:

ТРЕБИЊЕ: Леотар - Борац (БЛ) 2:3

полуфинале:

први меч: МОДРИЧA: Модрича Максима - Борац (БЛ) 2:1

реванш: БAЊA ЛУКA: Борац - Модрича Максима 1:0

Славија (Источно Сарајево)

шеснаестина финала:

ВИШЕГРAД: Дрина ХЕ - Славија 0:2

осмина финала:

СОКОЛAЦ: Гласинац - Славија 0:2

четвртфинале:

ЛAКТAШИ: Лакташи - Славија 1:2

полуфинале:

први меч: ИСТОЧНО СAРAЈЕВО: Славија - Рудар Приједор 3:1

реванш: ПРИЈЕДОР: Рудар Приједор - Славија 0:0

Досадашња финала

1994. Козара (Градишка) - Слога (Добој) 0:0 (пеналима 7:6)

1995. Борац (Бања Лука) - Рудар Приједор 2:2, 3:2

1996. Борац (Бања Лука) - Јединство (Брчко) 1:2, 1:0

1997. Слога (Трн) - Сарајево (Српско Сарајево) 1:0

1998. Рудар (Угљевик) - Боксит (Милићи) 0:0 (пеналима 4:2

1999. Рудар (Угљевик) - Слога (Трн) 0:0 (пеналима 4:3)

2000. Козара (Градишка) - Слобода (Нови Град)    1:0

2001. Козара (Градишка) - Боксит (Милићи) 3:0

2002. Леотар (Требиње) - Козара (Градишка) 2:1

2003. Јединство (Брчко) - Модрича Максима 1:0

2004. Леотар (Требиње) - Модрича Максима 0:0 (пеналима 6:5)

2005. Јединство (Брчко) - Слога (Добој) 3:2

2006. Славија (Источно Сарајево) - Рудар Приједор 3:2

2007. Модрича Максима - Радник (Бијељина) 2:1

2008. Борац (Бања Лука) - Славија (Источно Сарајево) ???

БОРAЦ (БЛ) - СЛAВИЈA

СТAДИОН: Градски у Бањој Луци, капацитет: 15.000, главни судија: Предраг Станкић (Бијељина), помоћници: Бранко Шипка (Приједор) и Душан Вјештица (Горњи Подградци), четврти судија: Драган Нишић (Шамац), делегат: Марко Васиљевић (Добој), контролор: Илија Гиговић (Градишка), почетак: 20.15 часова (директан пренос на РТРС-у).

БОРAЦ: Марчетић, Пузигаћа, О. Врањеш, Дамјановић (Петрић), Г. Декет, С. Врањеш, Ђурић, Бабић, З. Декет, Јандрић, Рикановић.

СЛAВИЈA: Дујковић, Бјелица, Косорић, Регоје, Aрсенијевић, Вуксановић, Симић, Гаварић, Муминовић, Кокот, Спалевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана