Ристо Видаковић, некадашњи фудбалер Бетиса, за “Глас”: Де Лопера и Денилсон су били преваре

Дејан Кондић
Ристо Видаковић, некадашњи фудбалер Бетиса, за “Глас”: Де Лопера и Денилсон су били преваре

ЏАКАРТА - Један од посљедњих мохиканаца, стара школа предсједника фудбалских клубова у Шпанији Мануел Руиз де Лопера преминуо је у 79. години. Први човјек Бетиса, који је ведрио и облачио “зелено-бијелим” дијелом Севиље од 1992. до 2006. године, остаће упамћен по обарању свјетског рекорда у висини трансфера, када је за данашњих 31.500.000 евра из Сао Паула довео тада младог Бразилца Денилсона.

Обојицу је у свом играчком мандату у Бетису “закачио” некадашњи фудбалер Сарајева и Црвене звезде, данас тренер индонежанског ПСС Слемана Ристо Видаковић.

У разговору за “Глас Српске” некада бритки дефанзивац, који је шест година носио зелено-бијели дрес, баца потпуно ново свјетло на покојног Де Лоперу и тадашњег бразилског мађионичара Денилсона.

- Нема више таквих предсједника, да се тако изразим - изумрли су. Мислим да не постоји више тај приступ и начин на који су они причали. Он је од фудбала направио бизнис. Доста је уложио, али и доста зарадио. Био је мало и преварант. Пливао је у свим водама. На позајмицама је стекао богатство. Он је сличан тип као Хесус Хил, који је био предсједник Атлетика из Мадрида. Бетис је пливао у дуговима, када га је преузео Де Лопера, требало је да испадну из лиге, у најнижи ранг. Он је дугове “покрио” неким гаранцијама. Чак није ни платио. Он је навијаче придобио на фору, тако што је чекао задњи моменат да ријеши дугове. Све је то снимао. Мислим да има негдје тај видео. Снимао је себе како разговара са банкаром, како му даје наређење да уплати паре. Било је напето. Навијаче је држао на жеравици. Он је то онда као платио, спасао к'о фол клуб. “Нећу ја дозволити да Бетис испадне”, тако је причао. Тиме је придобио навијаче, који су му се буквално клањали првих неколико година, док и они нису схватили ко је и шта је - открио је Видаковић. 

Руиз де Лопера потписао је са Денилсоном на десет година и дао му плату од 40.000 фунти недјељно, огроман је то био новац крајем прошлог вијека. Бразилац је у Бетису остао пуних седам година, с тим што је постао резерва и имао врло малу улогу у успјесима током 2004. и 2005. године.

- Тај трансфер је исто сумњива прича. Он је тада, као, био најскупљи играч. Питање је само колико је пара опрано у том трансферу, то само Бог зна. Некад се тако радило - клуб нађе играча из Бразила, на примјер, дигну му цијену, као, клуб је платио толико. Они реално плате три пута мање, а остале паре које су изнесене из клуба се “растале”. То сад мало теже иде. Кад је Денилсон дошао на први тренинг, почео је да жонглира лопту, ставио је за врат, на раме, па је спустио на пету... Штопер који је играо до мене каже ми: “Види, ове године ћемо бити прваци!” Али, једва смо се спасли - рекао је Видаковић и додао:

- Прије него што ће Денилсон доћи, Роберт Јарни је играо врхунски на његовој позицији. Очекивали смо још више од Бразилца, међутим, кад смо почели са утакмицама, никог није могао предриблати. Није радио ништа конкретно. Када нас је преузео Хавијер Клементе, рекао му је: “Ти ниси талентован за фудбал, већ за жонглирање”. Био је он млад, руку на срце, али колико су га најављивали, није нешто велико урадио - констатовао је Видаковић.

За разлику од Бразилца, Видаковића је одушевио Нигеријац Џорџ Финиди са којим је такође играо у Бетису.

- За мене је то најбољи играч са којим сам играо. Тактички савршен, једна машина. Човјек можда једну лопту изгуби за цијелу утакмицу - истакао је Видаковић.

ПСС

Видаковић данас са клупе води ПСС Слеман са којим покушава да избори опстанак у најјачем рангу фудбала у Индонезији.

- Дошао сам 14 кола прије краја. Клуб је био у лошој позицији. Поправили смо се, али и даље се боримо за опстанак. Сад сам у улози “ватрогасца”, мада нисам често био у тој ситуацији. Као играч да, али сад ме је “потрефило” и као тренера - рекао је Видаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана