Преврат на европској фудбалској сцени: Сумрак Енглеза, процват Италијана

Глас Српске
Преврат на европској фудбалској сцени: Сумрак Енглеза, процват Италијана

ЛОНДОН - Кошмарно европско прољеће за енглеске клубове настављено је и у Лиги Европе и Лиги конференције.

Иако су енглески тимови три пута били прваци Европе у посљедњих пет година сада су доживјели потпуни дебакл у свим такмичењима.

Први пут послије девет година ниједан енглески тим неће играти у полуфиналу два најјача европска такмичења. У четвртфиналу Лиге шампиона опростили су се Манчестер сити и Арсенал. У четвртфиналу Лиге Европе заустављени су Ливерпул и Вест Хем. Част енглеског фудбала брани само Астон Вила и то у најслабијем УЕФА такмичењу, Лиги конференције. Уколико томе додамо да су Манчестер јунајтед и Њукасл испали као посљедњи у својим групама ЛШ, јасно је колико је ово тешка сезона за енглески клупски фудбал.

За разлику од Енглеза, Италијанима цвјетају руже у европским такмичењима. Поред тога што им се још много тога мора поклопити врло је могуће да ће скоро пола Серије А извадити европску визу идуће сезоне иако ове немају ниједан клуб у полуфиналу Лиге шампиона. Елитно европско такмичење мијења формат од наредне јесени када ће бити проширена за четири мјеста. Два од нова четири мјеста попуниће клубови из земаља с најбољим коефицијентом, а након одиграних утакмица постало је познато да ће најбољи коефицијент имати Италија која ће имати пет представника у елити.

Италија је тренутно прва на листи коефицијента с 19.429 бодова, док је друга Њемачка са 17.642 бода те ће врло вјероватно имати пет представника у ЛШ. Италија и Њемачка тренутно имају још по три клуба активна у завршницама овосезонских такмичења. Енглеска је трећа на љествици са 17.250 бодова, Француска четврта с 15.583, а Шпанија пета с 15.312 бодова.

Добре вијести за Италијане ту не стају. Теоретски би се могло десити да има шест клубова у Лиги шампиона. Да би се то остварило, Аталанта или Рома морају освојити Лигу Европе, а истовремено се непласирати међу пет најбољих екипа Серије А. Рома тренутно држи управо пето мјесто с четири бода више од Аталанте, а Лацио и Наполи вребају своју шансу иза њих. Луди сценарио ту не престаје, па би Италијани могли имати девет мјеста у Европи. За тај расплет Аталанта или Рома треба да освоје ЛЕ, али и падну изван зоне која на основу пласмана у Серији А води у Европу односно заврше на деветом мјесту, а у случају Аталанте, не смије ни освојити Куп. У том случају Италијани би дали шест екипа у ЛП, двије у ЛЕ и једну у ЛК.

Резултати

У полуфиналу Лиге Европе играће Марсељ - Аталанта и Рома - Бајер Леверкузен. Мечеви су на програму 2. и 9. маја. Резултати реванша четвртфинала: Рома - Милан 2:1 (1:0 прва утакмица), Аталанта - Ливерпул 0:1 (3:0), Марсељ - Бенфика 1:0 (1:2) (пеналима 4:2), Вест Хем - Бајер Левекузен 1:1 (0:2). У полуфиналу Лиге конференције састају се: Астон Вила - Олимпијакос и Фјорентина - Бриж. Мечеви су на програму 2. и 9. маја. Резултати четвртфинала: Фјорентина - Викторија Плзењ 2:0пп (0:0), Лил - Астон Вила 2:1 (1:2) (пеналима 4:3), Фенербахче - Олимпијакос 1:0 (2:3) (пеналима 2:3), ПАОК - Бриж 0:2 (0:1).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана