Prevrat na evropskoj fudbalskoj sceni: Sumrak Engleza, procvat Italijana

Glas Srpske
Prevrat na evropskoj fudbalskoj sceni: Sumrak Engleza, procvat Italijana

LONDON - Košmarno evropsko proljeće za engleske klubove nastavljeno je i u Ligi Evrope i Ligi konferencije.

Iako su engleski timovi tri puta bili prvaci Evrope u posljednjih pet godina sada su doživjeli potpuni debakl u svim takmičenjima.

Prvi put poslije devet godina nijedan engleski tim neće igrati u polufinalu dva najjača evropska takmičenja. U četvrtfinalu Lige šampiona oprostili su se Mančester siti i Arsenal. U četvrtfinalu Lige Evrope zaustavljeni su Liverpul i Vest Hem. Čast engleskog fudbala brani samo Aston Vila i to u najslabijem UEFA takmičenju, Ligi konferencije. Ukoliko tome dodamo da su Mančester junajted i Njukasl ispali kao posljednji u svojim grupama LŠ, jasno je koliko je ovo teška sezona za engleski klupski fudbal.

Za razliku od Engleza, Italijanima cvjetaju ruže u evropskim takmičenjima. Pored toga što im se još mnogo toga mora poklopiti vrlo je moguće da će skoro pola Serije A izvaditi evropsku vizu iduće sezone iako ove nemaju nijedan klub u polufinalu Lige šampiona. Elitno evropsko takmičenje mijenja format od naredne jeseni kada će biti proširena za četiri mjesta. Dva od nova četiri mjesta popuniće klubovi iz zemalja s najboljim koeficijentom, a nakon odigranih utakmica postalo je poznato da će najbolji koeficijent imati Italija koja će imati pet predstavnika u eliti.

Italija je trenutno prva na listi koeficijenta s 19.429 bodova, dok je druga Njemačka sa 17.642 boda te će vrlo vjerovatno imati pet predstavnika u LŠ. Italija i Njemačka trenutno imaju još po tri kluba aktivna u završnicama ovosezonskih takmičenja. Engleska je treća na ljestvici sa 17.250 bodova, Francuska četvrta s 15.583, a Španija peta s 15.312 bodova.

Dobre vijesti za Italijane tu ne staju. Teoretski bi se moglo desiti da ima šest klubova u Ligi šampiona. Da bi se to ostvarilo, Atalanta ili Roma moraju osvojiti Ligu Evrope, a istovremeno se neplasirati među pet najboljih ekipa Serije A. Roma trenutno drži upravo peto mjesto s četiri boda više od Atalante, a Lacio i Napoli vrebaju svoju šansu iza njih. Ludi scenario tu ne prestaje, pa bi Italijani mogli imati devet mjesta u Evropi. Za taj rasplet Atalanta ili Roma treba da osvoje LE, ali i padnu izvan zone koja na osnovu plasmana u Seriji A vodi u Evropu odnosno završe na devetom mjestu, a u slučaju Atalante, ne smije ni osvojiti Kup. U tom slučaju Italijani bi dali šest ekipa u LP, dvije u LE i jednu u LK.

Rezultati

U polufinalu Lige Evrope igraće Marselj - Atalanta i Roma - Bajer Leverkuzen. Mečevi su na programu 2. i 9. maja. Rezultati revanša četvrtfinala: Roma - Milan 2:1 (1:0 prva utakmica), Atalanta - Liverpul 0:1 (3:0), Marselj - Benfika 1:0 (1:2) (penalima 4:2), Vest Hem - Bajer Levekuzen 1:1 (0:2). U polufinalu Lige konferencije sastaju se: Aston Vila - Olimpijakos i Fjorentina - Briž. Mečevi su na programu 2. i 9. maja. Rezultati četvrtfinala: Fjorentina - Viktorija Plzenj 2:0pp (0:0), Lil - Aston Vila 2:1 (1:2) (penalima 4:3), Fenerbahče - Olimpijakos 1:0 (2:3) (penalima 2:3), PAOK - Briž 0:2 (0:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana