Инзагијева машинерија

Глас Српске
Инзагијева машинерија

МИЛАНО - Интер је доминантно дошао до 20 титуле у Италији. Био је то њихов други тријумф у посљедње четири године чиме је прекинута доминација Јувентуса у Серији А.

Екипа су чији је стил игре освојио љубитеље фудбала на “чизми” јер  су поред традиционалне Интерове квалитетне одбране, били веома ефикаснији. Клуб из Милана је први који је почео да игра “италијански катенаћо”. Хеленио Херера је био творац чувеног стила игре који је доносио трофеје, али је и “убио љепоту” у Серији А. Због тога многи нису вољели Интер.

Чак и у моментима када је клуб под вођством Жозе Муриња освојио триплету 2010. године (Лига шампиона, првенство и куп Италије) њихова игра није плијенила навијаче.

Међутим, све се промијенило доласком Симонеа Инзагија и одлуком клуба да му ипак пруже шансу након кикса у првој сезони. Преузео је екипу у јуну 2021. године и кренуо је у стварање тима који ће добити надимак “машинерија”.

Није све било лако ни бајно. Прве сезоне је Инзаги једва остао на клупи, када је у финишу првенства предао титулу градском ривалу Милану, али већ наредне је одвео тим до финала Лиге шампиона, а ове сезоне и до титуле шампиона Италије.

Интер је у овој сезони био доминантан, али су и љубитељи фудбала могли да уживају у одличним потезима. Иако је екипа и даље убједљиво најбоља одбрана у Серији А (само 18 примљених голова), напад је оно што плијени и због чега навијачи опет уживају у игри.

Интер се може похвалити најбољим дефанзивним резултатом у првих пет лига, примајући 0,55 голова по утакмици. Постигли су и 17 голова више од било којег другог клуба из Серије А са 81, а  Лаутаро Мартинез  је најбољи стријелац. Једина мрља ове сезоне јесте елиминација од Атлетико Мадрида у Лиги шампиона.

Инзаги је међутим и даље веома потцијењен као тренер. Многи су га видјели само као одличног куп тренера, јер су гледали само резултате, а не и начин на који је градио тим. Освојио је у Лацију Куп Италије и два Суперкупа. Италијан је наставио са успјесима у куп такмичењима наставио и у Интеру, два пута је подигао Куп Италије и додао три Суперкупа, а Интеров пут до финала Лиге шампиона прошле сезоне учврстио је Инзагија као елитног тактичара.

Овај 48-годишњак је познат по томе што је током своје тренерске каријере користио формацију 3-5-2, али је током година било прилагођавања упркос континуитету два нападача и ширини која је обезбијеђена од стране крилних бекова.

A group of people on a bannerDescription automatically generated

Оно што би такође требало напоменути јесте чињеница да је у протеклом периоду тренер Интера често остајао без веома важних играча.

- Ово је трећа година пројекта Интера са истим менаџером, иако сваке године постоји потреба за продајом играча због финансијских проблема, Инзаги је сваке године био сјајан у проналажењу начина да побољша игру ​​свог тима. Успио је у томе да истовремено буде чвршћи позади те ефикаснији у нападу.

Прошле године са Андреом Онаном, а сада са Јаном Зомером, жели да задржи лопту на земљи, привлачећи пресинг противника, како би пронашао начин да нападне брзо противничко подручје. Када не могу да играју овако, његови играчи нападају подручје с пуно људи, често освајајући брзо простор - рекао је Стефано Буонфино, стручњак за Серију А.

У Интеровој игри је много флексибилности. Везни играчи често остављају простор централним дефанзивцима да крену напријед. Тактичка обученост његових играча је на врхунском нивоу и јасно се виде жеље у нападу како да што прије и лакше дођу до гола противника.

Хенрих Михтаријан, Николо Барела и Хакан Чалханоглу и те како знају како да осигурају простор саиграчима које затим проналазе сјајно им додавајући лопте. Интер своје нападе може да гради и из задње линије гдје су централни дефанзивци Алесандро Бастони и Бењамин Павар изузетно добри и могу да дубинским лоптама пронађу своје крилне играче. На све то и голман Зомер одлично барата лоптом. Све то отвара бројне могућности како да ријеше евентуални пресинг ривала, јер са промјеном позиција и кретањем напријед централних бекова Интер често збуњује ривале.

- Симоне Инзаги је за мене веома потцијењен. Све је то изградио у тиму који је морао сваке године мијењати играче да би преживио, тако да је сваке године морао обнављати тим. Прве године је изгубио Лукакуа, Ериксена и Хакимија, друге године је изгубио Шкрињара због повреде, а затим је отишао. Ове сезоне Онана, Брозовића, Лукаку и Џека. Његови трофеји као менаџера Лација и Интера говоре да може остварити клупске амбиције, чак и у несигурним ситуацијама. Већину времена није био у могућности да узме играче које је желио због финансија. Ипак успијевао је да пронађе фудбалере који су се уклапали у његов систем. Оно што је његова највећа побједа јесте то да већина фудбалера управо у Интеру пружа најбоље партије у својим каријерама. То значи да им проналази права мјеста у тиму и из њих извлачи оно најбоље. Његов 3-5-2 више није синоним за дефанзивну игру, сви играчи су дио механизма који иде као подмазан и који игра веома ефикасан и атрактиван фудбал - додао је Буонофино.

Ипак да све не буде како треба за Интер побринули су се његови власници. Милански клуб је у веома лошој финансијској позицији, а дугови се процјењују на око 800 милиона евра.

Предсједник Интера Стивен Жанг је често истицао како ће да надогради тим у борби за титулу шампиона Европе. Међутим, притиснут финансијским проблемима био је принуђен да  распрода неколико веома важних играча. Током “ковида” узео је зајам од 275 милиона и све теже га враћа. Чини се да ни ове сезоне неће успјети да осигура новац и да ће Интер поново бити принуђен на продају најбитнији играча.

Упркос сјајним резултатима у сезони 2022/23, као и у сезони 2023/24, Интер је и даље у значајним губицима упркос великом расту прихода. Њихови губици у посљедње три финансијске године процјењују се на око 470 милиона евра и то очигледно није одрживо.

Због тога је све извјесније да ће Симоне Инзаги на старту нове сезоне опет морати да мијења и тражи нове играче за свој уиграни систем.

Неизвјесна будућност

Ни италијански стручњаци нису сигурни колико ће Интер бити у могућности још да послује на овај начин. Све је извјеснија нова распродаја играча и једино рјешење је продаја клуба, што за сада Кинези истичу да није опција.
- Жанг не може инвестирати изван Кине и мора платити дуг који долази. Ситуација је много гора него што се то показује, тако да су солуције да фирма којој дугује новац преузме Интер или да  га прода. Не знам шта ће се догодити, али Интеру је апсолутно јасно да је веома тешко правити тим сваке године и одржавати исти ниво игре - додао је Буонофино.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана