Inzagijeva mašinerija

Glas Srpske
Inzagijeva mašinerija

MILANO - Inter je dominantno došao do 20 titule u Italiji. Bio je to njihov drugi trijumf u posljednje četiri godine čime je prekinuta dominacija Juventusa u Seriji A.

Ekipa su čiji je stil igre osvojio ljubitelje fudbala na “čizmi” jer  su pored tradicionalne Interove kvalitetne odbrane, bili veoma efikasniji. Klub iz Milana je prvi koji je počeo da igra “italijanski katenaćo”. Helenio Herera je bio tvorac čuvenog stila igre koji je donosio trofeje, ali je i “ubio ljepotu” u Seriji A. Zbog toga mnogi nisu voljeli Inter.

Čak i u momentima kada je klub pod vođstvom Žoze Murinja osvojio tripletu 2010. godine (Liga šampiona, prvenstvo i kup Italije) njihova igra nije plijenila navijače.

Međutim, sve se promijenilo dolaskom Simonea Inzagija i odlukom kluba da mu ipak pruže šansu nakon kiksa u prvoj sezoni. Preuzeo je ekipu u junu 2021. godine i krenuo je u stvaranje tima koji će dobiti nadimak “mašinerija”.

Nije sve bilo lako ni bajno. Prve sezone je Inzagi jedva ostao na klupi, kada je u finišu prvenstva predao titulu gradskom rivalu Milanu, ali već naredne je odveo tim do finala Lige šampiona, a ove sezone i do titule šampiona Italije.

Inter je u ovoj sezoni bio dominantan, ali su i ljubitelji fudbala mogli da uživaju u odličnim potezima. Iako je ekipa i dalje ubjedljivo najbolja odbrana u Seriji A (samo 18 primljenih golova), napad je ono što plijeni i zbog čega navijači opet uživaju u igri.

Inter se može pohvaliti najboljim defanzivnim rezultatom u prvih pet liga, primajući 0,55 golova po utakmici. Postigli su i 17 golova više od bilo kojeg drugog kluba iz Serije A sa 81, a  Lautaro Martinez  je najbolji strijelac. Jedina mrlja ove sezone jeste eliminacija od Atletiko Madrida u Ligi šampiona.

Inzagi je međutim i dalje veoma potcijenjen kao trener. Mnogi su ga vidjeli samo kao odličnog kup trenera, jer su gledali samo rezultate, a ne i način na koji je gradio tim. Osvojio je u Laciju Kup Italije i dva Superkupa. Italijan je nastavio sa uspjesima u kup takmičenjima nastavio i u Interu, dva puta je podigao Kup Italije i dodao tri Superkupa, a Interov put do finala Lige šampiona prošle sezone učvrstio je Inzagija kao elitnog taktičara.

Ovaj 48-godišnjak je poznat po tome što je tokom svoje trenerske karijere koristio formaciju 3-5-2, ali je tokom godina bilo prilagođavanja uprkos kontinuitetu dva napadača i širini koja je obezbijeđena od strane krilnih bekova.

A group of people on a bannerDescription automatically generated

Ono što bi takođe trebalo napomenuti jeste činjenica da je u proteklom periodu trener Intera često ostajao bez veoma važnih igrača.

- Ovo je treća godina projekta Intera sa istim menadžerom, iako svake godine postoji potreba za prodajom igrača zbog finansijskih problema, Inzagi je svake godine bio sjajan u pronalaženju načina da poboljša igru ​​svog tima. Uspio je u tome da istovremeno bude čvršći pozadi te efikasniji u napadu.

Prošle godine sa Andreom Onanom, a sada sa Janom Zomerom, želi da zadrži loptu na zemlji, privlačeći presing protivnika, kako bi pronašao način da napadne brzo protivničko područje. Kada ne mogu da igraju ovako, njegovi igrači napadaju područje s puno ljudi, često osvajajući brzo prostor - rekao je Stefano Buonfino, stručnjak za Seriju A.

U Interovoj igri je mnogo fleksibilnosti. Vezni igrači često ostavljaju prostor centralnim defanzivcima da krenu naprijed. Taktička obučenost njegovih igrača je na vrhunskom nivou i jasno se vide želje u napadu kako da što prije i lakše dođu do gola protivnika.

Henrih Mihtarijan, Nikolo Barela i Hakan Čalhanoglu i te kako znaju kako da osiguraju prostor saigračima koje zatim pronalaze sjajno im dodavajući lopte. Inter svoje napade može da gradi i iz zadnje linije gdje su centralni defanzivci Alesandro Bastoni i Benjamin Pavar izuzetno dobri i mogu da dubinskim loptama pronađu svoje krilne igrače. Na sve to i golman Zomer odlično barata loptom. Sve to otvara brojne mogućnosti kako da riješe eventualni presing rivala, jer sa promjenom pozicija i kretanjem naprijed centralnih bekova Inter često zbunjuje rivale.

- Simone Inzagi je za mene veoma potcijenjen. Sve je to izgradio u timu koji je morao svake godine mijenjati igrače da bi preživio, tako da je svake godine morao obnavljati tim. Prve godine je izgubio Lukakua, Eriksena i Hakimija, druge godine je izgubio Škrinjara zbog povrede, a zatim je otišao. Ove sezone Onana, Brozovića, Lukaku i Džeka. Njegovi trofeji kao menadžera Lacija i Intera govore da može ostvariti klupske ambicije, čak i u nesigurnim situacijama. Većinu vremena nije bio u mogućnosti da uzme igrače koje je želio zbog finansija. Ipak uspijevao je da pronađe fudbalere koji su se uklapali u njegov sistem. Ono što je njegova najveća pobjeda jeste to da većina fudbalera upravo u Interu pruža najbolje partije u svojim karijerama. To znači da im pronalazi prava mjesta u timu i iz njih izvlači ono najbolje. Njegov 3-5-2 više nije sinonim za defanzivnu igru, svi igrači su dio mehanizma koji ide kao podmazan i koji igra veoma efikasan i atraktivan fudbal - dodao je Buonofino.

Ipak da sve ne bude kako treba za Inter pobrinuli su se njegovi vlasnici. Milanski klub je u veoma lošoj finansijskoj poziciji, a dugovi se procjenjuju na oko 800 miliona evra.

Predsjednik Intera Stiven Žang je često isticao kako će da nadogradi tim u borbi za titulu šampiona Evrope. Međutim, pritisnut finansijskim problemima bio je prinuđen da  rasproda nekoliko veoma važnih igrača. Tokom “kovida” uzeo je zajam od 275 miliona i sve teže ga vraća. Čini se da ni ove sezone neće uspjeti da osigura novac i da će Inter ponovo biti prinuđen na prodaju najbitniji igrača.

Uprkos sjajnim rezultatima u sezoni 2022/23, kao i u sezoni 2023/24, Inter je i dalje u značajnim gubicima uprkos velikom rastu prihoda. Njihovi gubici u posljednje tri finansijske godine procjenjuju se na oko 470 miliona evra i to očigledno nije održivo.

Zbog toga je sve izvjesnije da će Simone Inzagi na startu nove sezone opet morati da mijenja i traži nove igrače za svoj uigrani sistem.

Neizvjesna budućnost

Ni italijanski stručnjaci nisu sigurni koliko će Inter biti u mogućnosti još da posluje na ovaj način. Sve je izvjesnija nova rasprodaja igrača i jedino rješenje je prodaja kluba, što za sada Kinezi ističu da nije opcija.
- Žang ne može investirati izvan Kine i mora platiti dug koji dolazi. Situacija je mnogo gora nego što se to pokazuje, tako da su solucije da firma kojoj duguje novac preuzme Inter ili da  ga proda. Ne znam šta će se dogoditi, ali Interu je apsolutno jasno da je veoma teško praviti tim svake godine i održavati isti nivo igre - dodao je Buonofino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana