Борац игра први меч финала Купа БиХ: Одлука пада у Бањалуци

Дарко Драгичевић
Борац игра први меч финала Купа БиХ: Одлука пада у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Почињу одлучујуће борбе за трофеје у БиХ. У главним улогама су двије тренутно најбоље фудбалске екипе, Борац и Зрињски, које се боре за шампионску титулу, а сад ће и за Куп БиХ.

Борац има један трофеј у Купу БиХ, освојен 2010. године када су у двомечу били бољи од Жељезничара. Бањалучани су играли још  два финала. Поражени су на Кошеву од Модрича Максиме, као и у тренинг центру у Зеници од Сарајева 2021. године. Управо те сезоне “црвено-плави” су имали шансу да освоје прву дуплу круну у БиХ, али нису успјели. Сад имају прилику да то остваре и испишу историју.

На другој страни,Зрињски је играо у два финала Купа БиХ у којима је славио. Први пут 2008. године, када су савладали Слободу након пенала, а други пут прошле сезоне када су на зеничком “Билином пољу” савладали браниоца трофеја Вележ 1:0.

Борац је у првенству БиХ у предности и треба му пет бодова да дође до треће шампионске титуле, ако његов ривал буде максималан до краја.

У Купу ће први меч бити одигран у Мостару (18 часова) и биће то четврти међусобни дуел ова два тима у сезони. Занимљиво је да домаћин до сада није славио. Наиме, Борац је одиграо на свом терену без голова (0:0) и поражен је (1:2), док је славио на гостовању (1:0).

Управо на том мечу побједника је ријешио млади Давид Вуковић који игра у одличној форми.

- Јесте мало необично да екипе нису славиле на свом терену у три досадашња дуела, а надам се да ће тако бити и у наредном мечу те да ћемо ми затим срушити низ у реваншу. Одлично се познајемо тако да не вјерујем да ће бити изненађења. Одиграли смо три веома тешка меча и тако очекујем и да буде у првој утакмици финала Купа - истакао је  Вуковић.

Зрињски је заредао са побједама и показао да диже форму како се ближи крај сезоне.

- Зрињски је веома квалитетан противник, тако да сам увјерен да ће питање освајача Купа БиХ бити ријешено тек након друге утакмице у Бањалуци. Сигурно је да неће бити залијетања. Ово је тек прво полувријеме финала у којем ћемо настојати да одиграмо што боље и да дођемо до позитивног резултата за реванш. Екипе  се одлично познају тако да ће у овим мечевима одлучивати  ситнице и морамо да будемо веома пажљиви - рекао је Вуковић.

На искушењу ће бити и голман Марко Милошевић. Немања Билбија се враћа у стару препознатљиву голгетерску форму и постигао је гол на четири узастопна меча па је лидер са 24 поготка. Чувар мреже истиче да није једина опасност по гол.

- Зрињски је подигао форму у последњим мечевима и показује зашто је актуелни шампион. Очито да су у првом делу платили цех наступима у Европи и да се то осетило у њиховој игри.

Билбија је одличан нападач, али спремамо се за све њихове играче. И ми имамо свој квалитет и верујем да можемо извући повољан резултат у првој утакмици. У сваки меч улазимо са циљем да дођемо до победе, али ни реми не би био лош. Мада очекујем да се све реши у реваншу. Показале су ове утакмице у првенству да смо најквалитетније екипе - истакао је Милошевић.

На констатацију да домаћи тимови нису славили ове сезоне у првенству голман Борца се осмјехнуо.

- Нек тако остане и у наредном мечу - додао је Марко.

Винко Мариновић оставио је значајан траг у Зрињском. Сигурно је да ће тренер Борца имати додатни мотив да освоји први трофеј Купа као тренер. Водио је Сарајево 2021. године до  финала, али је пред одлучујући меч дошло до раскида сарадње.

- Ради се о дуелу двије најквалитетније екипе. Ово је финале и сигурни смо да ће публика уживати. Зрињски је у доброј форми, то су показали на посљедњих осам утакмица у којима немају пораз. Ми смо у позицији која није тако честа, у прилици смо да освојимо оба трофеја тако да нам сигурно неће недостајати мотива и надамо се да ћемо у ова два меча успјети да дођемо до пехара - рекао је Мариновић.

Мариновић има пуно проблема пред први меч јер због повреда не може рачунати на Себастијана Ерера Кардону, Зорана Квржића и Јакова Благаића. Финални меч ће да суди Сабрија Топаловић.

Реванш 22. маја

 

Одлуком Фудбалског савеза БиХ реванш утакмица финала Купа неће бити играна 15. маја већ седам дана касније.

- То нам  је олакшавајућа околност. Реванш није одмах па ћемо имати довољно времена да се спремимо за ту утакмицу. Између та два меча је и првенство, веома напоран ритам, али тако је када се бориш за трофеје - подвукао је Мариновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана