Borac igra prvi meč finala Kupa BiH: Odluka pada u Banjaluci

Darko Dragičević
Borac igra prvi meč finala Kupa BiH: Odluka pada u Banjaluci

BANjALUKA - Počinju odlučujuće borbe za trofeje u BiH. U glavnim ulogama su dvije trenutno najbolje fudbalske ekipe, Borac i Zrinjski, koje se bore za šampionsku titulu, a sad će i za Kup BiH.

Borac ima jedan trofej u Kupu BiH, osvojen 2010. godine kada su u dvomeču bili bolji od Željezničara. Banjalučani su igrali još  dva finala. Poraženi su na Koševu od Modriča Maksime, kao i u trening centru u Zenici od Sarajeva 2021. godine. Upravo te sezone “crveno-plavi” su imali šansu da osvoje prvu duplu krunu u BiH, ali nisu uspjeli. Sad imaju priliku da to ostvare i ispišu istoriju.

Na drugoj strani,Zrinjski je igrao u dva finala Kupa BiH u kojima je slavio. Prvi put 2008. godine, kada su savladali Slobodu nakon penala, a drugi put prošle sezone kada su na zeničkom “Bilinom polju” savladali branioca trofeja Velež 1:0.

Borac je u prvenstvu BiH u prednosti i treba mu pet bodova da dođe do treće šampionske titule, ako njegov rival bude maksimalan do kraja.

U Kupu će prvi meč biti odigran u Mostaru (18 časova) i biće to četvrti međusobni duel ova dva tima u sezoni. Zanimljivo je da domaćin do sada nije slavio. Naime, Borac je odigrao na svom terenu bez golova (0:0) i poražen je (1:2), dok je slavio na gostovanju (1:0).

Upravo na tom meču pobjednika je riješio mladi David Vuković koji igra u odličnoj formi.

- Jeste malo neobično da ekipe nisu slavile na svom terenu u tri dosadašnja duela, a nadam se da će tako biti i u narednom meču te da ćemo mi zatim srušiti niz u revanšu. Odlično se poznajemo tako da ne vjerujem da će biti iznenađenja. Odigrali smo tri veoma teška meča i tako očekujem i da bude u prvoj utakmici finala Kupa - istakao je  Vuković.

Zrinjski je zaredao sa pobjedama i pokazao da diže formu kako se bliži kraj sezone.

- Zrinjski je veoma kvalitetan protivnik, tako da sam uvjeren da će pitanje osvajača Kupa BiH biti riješeno tek nakon druge utakmice u Banjaluci. Sigurno je da neće biti zalijetanja. Ovo je tek prvo poluvrijeme finala u kojem ćemo nastojati da odigramo što bolje i da dođemo do pozitivnog rezultata za revanš. Ekipe  se odlično poznaju tako da će u ovim mečevima odlučivati  sitnice i moramo da budemo veoma pažljivi - rekao je Vuković.

Na iskušenju će biti i golman Marko Milošević. Nemanja Bilbija se vraća u staru prepoznatljivu golgetersku formu i postigao je gol na četiri uzastopna meča pa je lider sa 24 pogotka. Čuvar mreže ističe da nije jedina opasnost po gol.

- Zrinjski je podigao formu u poslednjim mečevima i pokazuje zašto je aktuelni šampion. Očito da su u prvom delu platili ceh nastupima u Evropi i da se to osetilo u njihovoj igri.

Bilbija je odličan napadač, ali spremamo se za sve njihove igrače. I mi imamo svoj kvalitet i verujem da možemo izvući povoljan rezultat u prvoj utakmici. U svaki meč ulazimo sa ciljem da dođemo do pobede, ali ni remi ne bi bio loš. Mada očekujem da se sve reši u revanšu. Pokazale su ove utakmice u prvenstvu da smo najkvalitetnije ekipe - istakao je Milošević.

Na konstataciju da domaći timovi nisu slavili ove sezone u prvenstvu golman Borca se osmjehnuo.

- Nek tako ostane i u narednom meču - dodao je Marko.

Vinko Marinović ostavio je značajan trag u Zrinjskom. Sigurno je da će trener Borca imati dodatni motiv da osvoji prvi trofej Kupa kao trener. Vodio je Sarajevo 2021. godine do  finala, ali je pred odlučujući meč došlo do raskida saradnje.

- Radi se o duelu dvije najkvalitetnije ekipe. Ovo je finale i sigurni smo da će publika uživati. Zrinjski je u dobroj formi, to su pokazali na posljednjih osam utakmica u kojima nemaju poraz. Mi smo u poziciji koja nije tako česta, u prilici smo da osvojimo oba trofeja tako da nam sigurno neće nedostajati motiva i nadamo se da ćemo u ova dva meča uspjeti da dođemo do pehara - rekao je Marinović.

Marinović ima puno problema pred prvi meč jer zbog povreda ne može računati na Sebastijana Erera Kardonu, Zorana Kvržića i Jakova Blagaića. Finalni meč će da sudi Sabrija Topalović.

Revanš 22. maja

 

Odlukom Fudbalskog saveza BiH revanš utakmica finala Kupa neće biti igrana 15. maja već sedam dana kasnije.

- To nam  je olakšavajuća okolnost. Revanš nije odmah pa ćemo imati dovoljno vremena da se spremimo za tu utakmicu. Između ta dva meča je i prvenstvo, veoma naporan ritam, ali tako je kada se boriš za trofeje - podvukao je Marinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana