Зашто је Русија предала Кини тајне технологије за атомску бомбу

Г.С.
Зашто је Русија предала Кини тајне технологије за атомску бомбу

Совјетски савез је педесетих година 20. вијека предао Кини низ технологија које су биле потребне да се направи кинеска нуклеарна бомба.

 

 

Овај потез је уједно био и доказ великог повјерења две државе и њихових народа, изјавио је Сергеј Наришкин, предсједник Руског историјског друштва и директор Спољне обавјештајне службе Русије, преноси Спутњик.

Наришкин је у свом говору током руско-кинеске видео-конференције, посвеćене обележавању 75. годишњице од завршетка Другог светског рата, подсетио да експерти сматрају да је бацање атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у августу 1945. године ратни злочин.

"Није тајна да је америчка демонстрација војне силе у Хирошими и Нагасакију имала карактер нуклеарне уцене, која је била усмерена против Совјетског савеза", рекао је Наришкин.

"Совјетска наука и спољна обавештајна служба су прихватили изазов и ускоро је Совјетски Савез имао своје нуклеарно оружје, што је искључило могуćност некажњене агресије из САД", додао је.

Прво совјетско атомско наоружање је тестирано 29. августа 1949. године.

"Кинески научници су били упуćени у наш нуклеарни развој, што је подразумевало и веćи степен поверења наших држава и народа", навео је он.

Совјетски савез и Кина су 15. октобра 1957. године потписале споразум који је предвиђао да се Кини предају бројне технологије за израду атомског оружја. За тестирање је био изабран полигон Лоб Нор.

Совјетски научници су помогли да се направи и пусти у експлоатацију 1958. године први кинески експериментални атомски реактор са тешком водом.

У Кини је био направљен и експериментални циклотрон (циклотрони убрзавају наелектрисане честице помоćу високофреквентног наизменичног напона). Око 11.000 кинеских научника је прошло обуку у Совјетском савезу, док су совјетски научници радили у Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана