Вољеле га многе, а он само једну

B92
Вољеле га многе, а он само једну

Прво ју је "преварио", а потом и "украо" од родитеља...

Србија је поново у сузама. Небеска филмска радионица је одлучила да позове још једну легенду глумишта. Велимир Бата Живојиновић је преминуо јуче (22. мај) у 83. години, а животну сцену су прије њега у кратком року напустили и Драган Николић, Маринко Маџгаљ, Властимир Ђуза Стојиљковић...


Но, тугу због губитка великана морамо замјенити радошћу - радошћу јер смо имали прилику да уживамо у његовим глумачким и људским подвизима. Један од њих, ако не и највећи, свакако је Батина љубав са супругом Јулијаном Лулом Живојиновић коју је упознао негдје '57-58. године. Баш као што каже брачни завијет, "док нас смрт не растави", тако је и Лула била уз Бату - вјерно га је чувала и пазила до посљедњег трена.

Како је Бата "преварио" и украо Лулу

Била је клинка. Био је и сам клинац, иако седам година старији од ње. Становала је у кући преко пута позоришта. Играла је фолклор у "Лоли", кошарку у Звезди.

Међутим, убрзо је схватио да Лула више није мала, већ љепушкаста дјевојка која заслужује пажњу.

Када се она присјећа тих дана, прича о Бати као о мангупу у црној мајици, пуном себе... Одударао је, ипак, од момака које је познавала. Јавио би јој се с времена на вријеме: "Мала, шта радиш, чиме се бавиш...?"

Она признаје да се већ у старту заљубила.

- Први мој конкретан потез је био кад сам је позвао да чекамо Нову годину заједно. И она, тако, чека сама код куће, спремна, у новом комплету који је купила... А ја се не појавим. Заспала је - у сузама. Када су јој се родитељи вратили са дочека, нашли су је, тако, на столици, уплакану, питајући је: "Па, где је тај дечко?" Јадна девојка није знала шта да одговори - сјећа се Бата.

Послије неколико дана сретну се.

- Имали смо неки наш звиждук. Ја, као да се ништа није десило, зазвиждућем и најслађе што умем кажем: "Где си?" Она, чак и не много љута, пита: "Јеси ли ти нормалан, зашто ниси дошао?" А ја кажем: "Па не знам, нисам то схватио озбиљно..."

И тако, дан по дан, дође опет Нова година. Међутим, поучена пређашњим искуством, Лула се није дала. Али није ни Бата.

Долазио сам пет пута да јој звоним на врата те ноћи. Ујутру пошаљем једног друга, звали смо га Ђура Нос, по њу. Седео сам, већ пијан, у "Млави", поставио сам Циганку да игра крај мене на бубњари. Рекао сам Ђури да јој поручи да ћу, ако не дође, ја лично доћи по њу. Дошла је и те Нове године започели смо забављање које је прерасло у озбиљну везу.

Велики шармер, за којим су лудјеле жене широм свијета, није имао велику заводничку репутацију, али врло брзо је успио да убједи Лулу да пође с њим у Скопље, гдје је играо неку представу. Њен отац био је веома љут због тога, па је послао телеграм управнику позоришта тврдећи да му је глумац отео мезимицу. Све се ипак добро завршило, а заљубљени пар убрзо се и вјенчао.

Иако је снимајући филмове мао прилику да љуби бројне љепотице, као што су Даница Максимовић, Тања Бошковић или Радмила Живковић, за Бату је Лула увијек била једина, његова снага и његово срце.

- То што јесам - дугујем њој! Да она није била поред мене, не бих био то што јесам. Она ме је одржала. Све што је лепо у животу дошло је са њене стране. Она је имала визију како то лепо треба да буде - да ме поштеди, да ми да енергију, да ме храни... И никад се нисам заљубио у другу жену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана