Величанствени живот и трагична смрт Давора Дујмовића

Б92
Величанствени живот и трагична смрт Давора Дујмовића

Давора Дујмовића највише памтимо по улози Перхана у филму "Дом за вешање", али и по улогама у "Топ листи надреалиста". Данас се обиљежава 17 година од његове смрти.

Давор је рођен у Сарајеву и заувијек му је остао надимак Перхан. Улогу по којој је остао препознатљив добио је сасвим случајно.


Док је ишао у други разред ниже музичке школе, имао је обичај да послије наставе сврати код свог оца који је тада радио на пијаци Маркале.

„Били смо сиромашни, нисам имао инструмент, али је моја мама познавала чистачицу у школи која ми је ноћу откључавала учионицу и ја сам ту вјежбао", причао је Давор.

У оближњи ресторан гдје је свратио на сок дошли су и Емир Кустурица и његов асистент. Асистент је питао Даворовог оца да ли може да учествује у аудицији за филм "Отац на службеном путу". Он је пристао и на пробном снимању се показало да је савршен за улогу.

Послије филма "Отац на службеном путу" одлучио је да упише филмску академију. Није му успјело и касније више ни покушавао.

Са непуних 18 година Давор је постао главни глумац у слиједећем филму Емира Кустурице "Дом за вјешање", послије ког је проглашен за једног од пет најбољих глумаца у Европи.

Поредили су га са Дастином Хофманом, али је почетком деведесетих дошао у додир с хериоином. Неколико пута је покушао да се лијечи, али безуспјешно.

У том периоду је изјавио: "Оно што доноси хероин не бих пожелио ни најгорем непријатељу. У почетку је било ’ја сам мал’ па сам радознал’, али радозналост се у овом случају плаћа зависношћу."

Рат је Давора затекао у Сарајеву одакле одлази у Београд. У том периоду снимио је још неколико филмова, од којих је најпознатији "Underground".

Послије завршетка рата Давор је отишао у Бањaлуку, гдје је основао Фонд за културу Републике Српске, који касније добија назив Давор Дујмовић.

Послије Бањалуке се преселио у Словенију и то код дјевојке са којом је живио посљедњих мјесеци свог живота. Слободно вријеме је проводио у природи са коњима, борио се се с јаком депресијом и алкохолизмом.

31. маја 1999. године извршио је самоубиство вјешањем у Новом Месту. Имао је 30 година.

Волио је Стонсе, Стинга и Боба Марлија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана