Турска: Столар од старог аутомобила направио дрвени камионет

Анадолија
Турска: Столар од старог аутомобила направио дрвени камионет

РИЗЕ - Метин Терцан, столар из сјеверног турског града Ризеа, на оргиналан начин показао је своје столарско умијеће тако што је стари аутомобил трансформисао у камионет који је потпуности направио од дрвета.

Терцан, дугогодишњи столар у мјесту Гунеyсу, у источној црноморској регији, пронашао је аутомобил произведен 1988. године, чију је већ застарјелу каросерију дао на отпад, сачувао је здрави мотор, а потом се одлучио на несвакидашњи корак. Од малог аутомобила направио је камионет, а једини материјал који је користио био је дрво.

У својој малој столарској радњи Терцан је 18 мјесеци радио на дрвеном камионету, правећи шасију, поклопац мотора, кућиште, точкове (фелге), врата...

Након 1,5 годину вриједног рада те утрошених 50.000 лира (око 5.000 еура) успио га је подићи на точкове. Његов подухват наишао је на велико интересовање и на друштвеним мрежама.

Он истиче како је од оца наслиједио столарски занат, а иначе прави намјештај.

- Без иједног ексера -

Говорећи о томе како је текао цијели овај процес, Терцан прича како је на камионету радио на основу онога што је замислио у својој глави, без да је пројекат претходно ставио на папир.

“У својој глави сам почео дизајнирати. Ништа прије тога нисам ставио на папир. Да сам то урадио можда би испало другачије. Све је трајало 18 мјесеци, с пројектом би можда трајало пет мјесеци мање. Неке дијелове сам мијењао четири и више пута. Све је од дрвета, шасија је дрвена, само причвршћена челиком. Све сам на крају успио склопити и спојити мотор”, прича Терцан.

Појашњава како је током израде камионета вршена импрегнација, односно поступак промакања дрвета разним хемијским тварима ради заштите од влаге и штеточина.

“У цијелом аутомобилу нема нити један ексер, на неким дијеловима постоје само шарафи. Сви дијелови од дрвета су испреплетени”, појашњава Терцан.

Додаје како су га пријатељи упозоравали да аутомобил не оставља на киши, а он тврди да то за овај аутомобил, иако је од дрвета, не представља проблем.

“Вијек овог возила у води је 1,5 пута дужи од аутомобила од лима. Може остати 20 година у води, послије тога ће опет бити исти аутомобил. Киша, снијег за њега не представљају проблем”, истиче Терцан.

Задовољан је и поносан што је успио направити другачији и врло аутентичан аутомобил.

- Понуде из иностранства -

Наводи како је већ имао велики број понуда да прода свој дрвени камионет.

“Било је муштерија из иностранства, Њемачке, Велике Британије. Раније сам одбијао о томе и разговарати, међутим сада сам спреман дати га некоме ко ће га добро пазити и чувати. Имао сам чак понуде да замијеним за модел 2020”, прича Терцан.

У изради камионета користио је четири различите врсте дрвета, а већ планира од дрвета направити и теренца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана