Студија: Ко је прележао ковид има бољу заштиту од вакцине

Срна
Студија: Ко је прележао ковид има бољу заштиту од вакцине

ЛОНДОН - Људи који су прележали Ковид 19 имају већу заштиту од реинфекције пет мјесеци касније него особе које су добиле оксфордску вакцину, а исто важи и за Фајзерову вакцину, саопштила је служба Националног јавног здравља Енглеске (ПХЕ).

Подаци ПХЕ Сирен студије, која прати здравље више од 20.000 медицинара у више од 100 градова у Британији, показала је колико је чланова здравственог особља добило корона вирус више од једном.

Утврђено је да је 6.614 медицинских радника добило вирус у првој половини 2020. године, а само 44 особе из ове групе су поново обољеле од короне, пренио је Дејли мејл.

ПХЕ додаје да то значи да особе које су прележале Ковид 19 имају 83 одсто заштите од реинфекције, а такође им је смањена шанса да им се приликом евентуалног поновног обољења развију озбиљнији симптоми.

Додаје се да је само 15 од 44 особа које су се поново инфицирале су развиле симптоме ковида, остали су били асимптоматски случајеви.

Истраживачки тим је рекао да могу да кажу да природни имунитет на ковид 19 траје најмање пет мјесеци, јер толико дуго траје студија, која ће се наставити и у наредних 12 мјесеци.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана