"Стари континент" све старији

Срна
"Стари континент" све старији

СТРАЗБУР - Двадесет одсто становништва ЕУ старије је од 65 година, а предвиђа се да ће до 2070. у тој старосној групи бити 30 одсто становништва.

У извјештају "Старење Старог континента - могућности и изазови повезани са политиком старења послије 2020", који је усвојио Европски парламент, предвиђа се да ће удио грађана старијих од 80 година до 2070. достићи 13 одсто.

Вредновање старијих особа и борба против њихове дискриминације могуће је само са политикама које се заснивају на међугенерацијској солидарности, наводи се у извјештају. Број особа којима би на подручју ЕУ могла бити потребна дуготрајна социјална заштита могао би бити повећан са 19,5 милиона из 2016. на 23,6 милиона 2030. те на 30,5 милиона 2050. године.

Чланице ЕУ требало би подстицати да боље искористе фондове, као што су Европски социјални фонд плус и Европски фонд за регионални развој, како би инфраструктуру и јавне просторе прилагодили потребама старијих особа.

Пандемија вируса корона додатно је повећала видљивост проблема који изискују посебну пажњу те указала на потребу да се у активности ЕУ укључи посебна стратегија за старије особе, објављено је на службеној интернет страници ЕУ.

Такве мјере укључивале би отварање центара за дневну социјалну помоћ у близини школа и вртића како би се помогло изградњи међугенерацијских веза и спријечила усамљеност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана