Секте управљају новцем и животима славних

Горан Обрадовић
Секте управљају новцем и животима славних

Иако се великом броју људи чини да никада не би могли упасти у неку секту, живот показује да је то могуће, и то најчешће у оним тренуцима када је човјек најрањивији.

Тако је и међу холивудским звијездама велики број оних који су приступили разним сектама. Најпознатији секташи су глумац Том Круз и његова бивша супруга, такође глумица, Кејт Холмс, али и Винона Рајдер, Глен Клоуз, Мишел Фајфер и многи други.

Једна од најјачих секти у Америци је сигурно сајентолшка, чији су чланови бројни познати глумци, пјевачи и политичари и која има јак утицај на простору те државе.

У САД-у призната као религија, сцијентологија је један од покрета који константно изазивају контроверзе.

Њемачка влада 2007. године је покушала да забрани сајентологију, међутим у новембру 2008. године коначно се одустало од забране иако је подржавала већина њемачког становништва. Ипак, њемачка влада тврди да не сматра сцијентологију религијом већ "комерцијалним предузетништвом које искориштава осјетљиве појединце и екстремним се методама бори против сваке критике."

Најпознатији пар у овој секти су били Том Круз и Кејт Холмес, који су се у међувремену развели, а као разлог развода наведена су управо неслагања око ове секте. То није једини брак који је уништила ова секта, према писањима холивудских таблоида она је крива и за развод Џенифер Лопез од Марка Ентонија.

Осим њих двоје на попису се налази велики број познатих особа као што су и Вил Смит, Кристи Алеј, женски дио породице Присли, те Џон Траволта и његова супруга Кели Престон. Постоји велики број и чланова који је у међувремену напустио ову секту.

Када је Винона Рајдер имала седам година, њена породица се преселила у комуну која се залагала против насиља и за увођење егалитаризма.

У заједници, Винонина породица и још седам других породица покушавале су да живе само од обрађивања земље. У овој комуни није било струје, нити телевизије, па се Винона забављала читајући књиге. Тада се јавила њена љубав према глуми. Неколико година касније, када се са породицом иселила из комуне, Винона се посветила глумачкој каријери.

За три године колико су провели тамо, они су живјели са седам других породица на 300 хектара земљишта, а тада је велики утицај на глумицу имао њен кум Тимоти Лири, познати заговорник коришћења једне од најјачих халуциногених дрога, ЛСД.

Сличне судбине била је и глумица Глен Клоуз која је исто са седам година, њена породица се приклонила конзервативном мисионарском покрету којем су припадале њима блиске породице.

Глен је била дио култа све до своје 22. године. Култ је био усмјерен на схватања моралног наоружања умјесто војног.

Много прије него што је постала свјетска звијезда, односно када се Мишел Фајфер преселила у Холивуд, била је тотално изгубљена. Наизглед добронамјеран старији пар тада се понудио да јој помогне, што је глумица са задовољством прихватила.

Међутим, оно што није знала је то да су они припадали заједници која је вјеровала да људима нису потребни ни храна, ни вода како би преживјели. Све што им треба су сунчеви зраци. Мишел није могла да се придржава тако ригорозне дијете, али дуго времена није схватала да она заправо живи у култу. У овој секти због одбијања хране умрле су четири особе. Тек касније, када је напустила заједницу, објаснила је како није схватала колико јој се људи поигравају са умом.

Глумац Хоакин Феникс одрастао је у секти која се називала "Дјеца бога". Током боравка у секти, Феникс и његова породица пропутовали су Мексико и Венецуелу. Када је послије седам година напустио култ, рекао је да му је постало веома одвратно и непријатно те да је схватио да секта користи секс како би дошла до нових чланова.

И глумица Роуз Мекгован је као и њен колега Хоакин у детињству била припадница "Дјеце бога". Једном приликом глумица је објаснила да је ова секта вјерски покрет који помијешан са слободним љубавним ставовима. Глумичин отац био је члан секте, па је и она добар дио дјетињства провела као припадник разних култова.

Популарни глумац Дејвид Аркет заједно са сестрама одрастао је у комуни коју су основали њихови родитељи, који су били наркомани склони физичком малтретирању.

Његово детињство није било лако. "Skymont Subud", како се звала ова заједница, била је социјални експеримент гдје су чланови живјели без струје, воде и купатила.

Лиза Мари Присли такође је била дио сајентолошке заједнице, као и њен отац, легендарни Елвис. Он је једном приликом изјавио је да је једино што те људе интересује новац. Када је пјевачица одлучила да и она напусти ту цркву, отворила је душу:

- Полако сам постајала самодеструктивна, а нисам знала одакле то долази. Када сам схватила, била сам очајна. Нису ме добро савјетовали. Они су узимали моју душу, новац, моје све - објаснила је Лиза.

Популарни енглески глумац и пјевач Џероми Флајн на врхунцу своје славе напустио је свјетла телевизијских рефлектора и осам година живота посветио духовним учењима контроверзног Ендрју Коена. На крају је, разочаран, напустио ову секту.

Флајн се придружио Коеновој секти након што је његова дугогодишња дјевојка побацила близанце у четвртом мјесецу трудноће. Са учењима секте упознао га је његов пријатељ, а живот глумца који је стално трагао за духовним упориштем промијенио се готово преко ноћи. 

Флајн је временом схватио да је у заблуди. Како је касније признао, Коена је сматрао готово исусовском фигуром, а своме је духовном учитељу касније замјерио управо то што га није обесхрабривао у таквим размишљањима. 

Сајентологија

Сајнтологија представља покрет или скуп вјеровања и учења чија се идеологија темељи на дјелима америчког писца Л. Рона Хубарда. Изворно је успостављена као секуларна филозофија 1952. године, а творац покрета је био писац научне фантастике Л. Рон Хубард. Недуго послије 1953. године преусмјерена је као "примијењена религијска филозофија". Сајентологију заступа Сајентолошка црква која, према њеним критичарима, представља комерцијално удружење познато по одбрани својих учења ослањањем на законе о заштити ауторских права, те законе везане за пословне тајне.

Сајнтологију критикују да користи присилне методе продаје у сврху изнуде новца од својих чланова, а и због начина коришћења комерцијалних правних инструмената против појединаца.

Породица Менсон

Чарлс Менсон је цијели живот провео по затворима, а 1967. се преселио у Сан Франциско и око себе окупио групицу младих људи које је касније прозвао "Породица". За разлику од осталих организација, Породица Менсон се није базирала на вјери, иако је Менсон био заинтересован за сатонизам и сајентологију. Ипак, основна идеја је била елиминација црне расе. Тако је Менсон наручио убиства глумице Шерон Тејт и богате насљеднице Абигаил Фолгер, а убице су написале поруке на зиду њиховом крвљу. Менсон данас служи доживотну казну, а недавно је добио дозволу да се вјенча са својом дјевојком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана