Процjењује се да је више од милијарду људи широм свијета гојазно

Танјуг
Процjењује се да је више од милијарду људи широм свијета гојазно

ЛОНДОН - Више од милијарду људи широм свијета бори се са гојазношћу, показују глобалне процјене објављене у медицинском часопису Ланцет.

Подаци из 2022. године укључују око 880 милиона одраслих и 159 милиона дјеце, а највећа стопа гојазности је у Тонги и Америчкој Самои за жене и у Америчкој Самои и Науру за мушкарце, при чему око 70-80 одсто одраслих живи са гојазношћу, преноси ББЦ.

У периоду између 1990. и 2022. године у свијету се гојазност међу женама повећала са 8,8 одсто на 18,5 одсто, а међу мушкарцима са 4,8 одсто на 14 одсто, показују резултатаи истраживања.

Стручњаци истичу да гојазност може повећати ризик од развоја многих озбиљних здравствених стања, укључујући болести срца, дијабетес типа 2 и неке врсте рака.

"У неким случајевима било је агресивних маркетиншких кампања које промовишу нездраву храну, док трошкови и доступност здравије хране могу бити представљати проблем", изјавио је професор Маџид Езати. 

Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус истакао је да нова студија наглашава важност превенције гојазности од раног живота до одраслог доба, кроз исхрану, физичку активност и адекватну негу.

Он је додао да Ће за то бити потребан рад влада и заједница и да је "потребна сарадња приватног сектора, који мора бити одговоран за утицај својих производа на здравље". 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана