Познати физичар категорично тврди: Живот послије смрти је немогућ

Агенције
Познати физичар категорично тврди: Живот послије смрти је немогућ

Шон Керол, космолог и професор физике на угледном Технолошком универзитету у Калифорнији (Caktech), тврди да је живот послије смрти, идеја коју промовишу бројне свјетске религије, физички немогућ.

"Ми потпуно разумијемо законе физике који се налазе у позадини свакодневног живота", рекао је Керол, додавши да све оно што се догађа у стварности мора да буде у оквиру граница могућег.

Да би живот послије смрти постојао, свијест би морала да буде одвојена од нашег физичког тијела, што није случај, тврди физичар.

Свијест, на елементарном нивоу, чине атоми и електрони који стварају оно што називамо умом.

"Закони физике не дозвољавају тим честицама да функционишу на тај начин након људске смрти", сматра Керол.

"Постоји један велики, непремостив проблем у вези са идејом да постоји нека врста свијести након што наша тела умру и распадну се на атоме од којих су сачињени. Наиме, ми потпуно разумијемо законе физике који одређују наш свакодневни живот и не постоји ниједан начин да ти закони дозволе 'преживљавање' информација ускладиштених у наше мозгове након смрти", написао је Керол за "Scientific American ".

Керол се позива на квантну теорију поља према којој, једноставно речено, свака врста честица ствара сопствено поље.

Примjера ради, сви фотони у свемиру имају своје поље, баш као и сви електрони и остале врсте честица.



Да постоји живот после смрти, могли бисмо да га измjеримо

Керол објашњава да би, ако се живот на било који начин наставља након смрти, тестирања квантних поља открила "духовне силе" или "духовне честице", а то се не догађа.

"Ако стварно постоје само атоми и познате силе, не постоји начин да људска душа преживи смрт", написао је Керол.

"Вjеровање у живот послије смрти захтјева, благо речено, постојање физике која надилази Стандардни модел. И најважније од свега, требало би да постоји начин да та 'нова физика' интерагује с атомима који нас чине. У квантној теорији поља не може да постоји колекција 'духовних честица' и 'духовних сила' које ступају у интеракцију с нашим 'обичним' атомима јер бисмо их у противном детектовали током досадашњих експеримената", сматра Керол.

Живот послије смрти је, дакле, "драматично некомпатибилан" с модерном науком.

Једном када то прихвате сви научници, моћи ћемо да почнемо да разумијемо начин на који људски ум функционише, увјерен је познати физичар.

"Не постоји разлог да будемо агностици везано за идеје које су драматично некомпатибилне са свиме што знамо о модерној науци. Једном кад савладамо нашу невољност да се суочимо са стварношћу по овом питању, моћи ћемо да се позабавимо много занимљивијим питањима, попут оних о начину на који људска свијест заиста функционише", закључује Керол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана