Популација дивљих врста опала за 69 одсто у протеклих 50 година

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Поводом Свјетског дана дивљих врста, свјетска организација за заштиту природе WWF саопштила је данас да је популација дивљих врста опала за 69 одсто у последњих 50 година и да је једино рјешење само свеобухватно дјеловање у правцу заустављања уништавања природе и њеног очувања.

WWF, како је саопштено из канцеларије те организације у Београду, на овај дан наглаава важност очувања свих дивљих врста на планети - од биљака, преко гљива, риба, водоземаца, гмизаваца па све до сисара.

„Сви они једна су карика у ланцу природне равнотеже, а нестанком само једне карике нарушавамо цео екосистем на планети. Управо је зато забрињавајућ податак последњег WWF-овог Извјештаја о стању планете који показује да су популације дивљих врста у последњих 50 година опале за 69%. То је раздобље краће од животног века просјечног човјека“, наводи WWF.

Најзначајнији узроци нестанка дивљих врста су ширење пољопривреде и урбани развој, крчење шума, прекомерни риболов, коришћење неодрживих извора енергије и загађење мора, вода и копна који затим доводе до нестанка станишта дивљих врста и воде, али и до климатске кризе.

„Сваки изазов са којим се сусрећемо само је један део слагалице која утиче на комплетан живот на планети. Ако смо пореметили климу, трпеће живот. Ако злоупотребљавамо основне природне ресурсе трпеће живот. Причамо ли о наставку производње енергије на уобичајен начин, негативно утичемо на живот. Само свеобухватно дјеловање у правцу заустављања уништавања природе и њеног очувања је једино рјешење“, поручује Александра Угарковић из WWFАдрије.

Из организације поручују да поздрављају усвајање Закона о обнови природе ЕУ, који обавезује државе чланице да обнове нарушене екосистеме и допринесу постизању циљева ЕУ-а по питањима климе и биолошке разноврсности.

Закон представља историјску прилику за враћање природе у Европу и омогућавање сигурније и здравије будућности за грађане, због чега се надамо и да ће је државе чланице формално одобрити, наводи се у саопштењу.

Свјетска организација за заштиту животне средине (WWF) је једна од највећих независних организација, која се бави заштитом природе и има активну глобалну мрежу у више од 100 земаља.

Мисија WWF-а је да заустави уништавање животне средине и створи будућност у којој људи живе у складу са природом, путем очувања свјетске биолошке разноврсности, одрживог коришћења природних ресурса и смањења загађења и претеране потрошње.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана