Пет начина помоћу којих можети смањити своје мјесечне трошкове у домаћинству

ГС
Foto: Илустрација/ Unsplash

Често вам недостаје новца иако редовно добијате накнаду за ваш рад на послу. Уколико имате овакве проблем помоћу ових пет начина научите како смањити мјесечне трошкове.

Једном када научите како располагати стеченим новцем те гдје и како уштедјети, живот ће вам одједном постати пуно лакши те ћете коначно моћи приуштити све оно што раније нисте.
 

1. Искључити електричне уређаје када нису у употреби

Избјегавајте рад електричних уређаја у ''stand by“ начину рада кад год је то могуће. Искључи ТВ приликом дужих избивања из куће. ''Stand by'' начин рада код разних кућанских уређаја, а посебно ТВ, троши и до 6 посто електричне енергије у домаћинству. Такође, искључујте свјетло у просторијама у којима се нико не налази.

 

2. Не бацајте храну

Велики дио новца већина људи потроши на храну, зато је важно не куповати намирнице које нећете јести. Такође, ако сматрате да бацате превише хране након оброка, предлажемо вам да помно испланирате јеловник за седмицу. Тако ћете тачно знати шта од намирница купити. Такође, можете кухати веће количине хране, па вишак замрзнути и искористити за дане кад не стижете кухати. На тај начин постоји мања вјероватноћа да ћете у недостатку времена наручити доставу или отићи у ресторан, што је такође велика уштеда.

 

3. Куповати на акцијама

Без обзира да ли је ријеч о одјећи, обући, кућанским апаратима, средствима за чишћење, комадима намјештаја или чак храни, увијек је паметно куповати на снижењима. Минимално два пута годишње трговине су по закону дужне имати велика сезонска снижења, а ту су и супер прилике попут „црног петка“ те разних седмичних и мјесечних акција на којима се заиста може уштедјети.

 

4. Прати своје мјесечне трошкове

Запишите сталне мјесечне трошкове како би знали колико новца морате на почетку мјесеца одвојити, а с којим износом уистину располажете. Записујте колико сте потрошили у трговини, колико сте новаца тај мјесец издвојили на нову одјећу, а колико на ручкове у ресторанима. На тај начин ћете лако уочити на шта највише одлази твој новац и шта можете промијенити да га задржите у свом новчанику, преноси портал Кликс.

 

5. Отворите штедњу

Кад смо већ код штедње, она је задњи, али не и најмање важан начин на који можете преузети контролу над својим финансијама и доћи до веће своте новца. Већ смо открили начине на које можете уштедјети новац, но право је питање како ћете њиме управљати. Ако одмах сутрадан потрошите сав новац који сте уштедјели, то ће вјероватно задовољити твоје тренутне потребе, но то дугорочно није најмудрији потез. Предлажемо вам да мјесечно одредите износ који планирате ставити на страну и уплатите га на штедњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана