Њутнови тајни списи: Трагао је за Судњим даном, а за кључ је сматрао египатске пирамиде

Г.С.
Њутнови тајни списи: Трагао је за Судњим даном, а за кључ је сматрао египатске пирамиде

Њутн се често сматра првим модерним научником, али су га занимале и мало другачије ствари - пирамиде и судњи дан.

Свjетски познати физичар, чији ће закони кретања и гравитације касније доминирати нашим разумијевањем физичког свемира низ векова, први је разбио бијело свијетло и показао спектар боја.

Поред тога, већи дио свог живота истраживао је алтернативне теме “с оне стране науке”, а посебно је био заинтересован за апокалипсу јудеохришћанске митологије.

Неке од његових биљешки о смаку свијета, нагореле због ватре коју је изазвао његов пас када је преврнуо свијећу, продају се на аукцији. Већ је понуђено више од 375.000 америчких долара, преноси портал Нет.

Биљешке детаљно описују Њутново занимање за пирамиде у Гизи, као и за египатску мјерну јединицу познату као “краљевски лакат”. Вјеровао је да би му, ако успије да квантификује ову јединицу, то могло помоћи у прочишћавању властитих теорија гравитације и “откључавању” тајни геометрије које ће му омогућити да предвиди крај свијета.

“Покушавао је да пронађе доказ за своју теорију гравитације, али уз то се сматрало да су древни Египћани чували тајне алхемије које су у међувремену изгубљене”, рекао је специјалиста за рукопис из аукцијске куће Сотби, Габријел Хитон за ББЦ.

Наравно, у вријеме док је писао чланак који је на аукцији, многе од тих идеја сматрале су се јеретичким и нису могле да буду објављене, због чега су дељене само приватно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана