Људи и клима смањили животињски свијет за 58 одсто

Агенције
Људи и клима смањили животињски свијет за 58 одсто

Лондон - Глобална популација дивљих животињских врста умањена је за 58 одсто од 1970. године, наведено је у новом извјештају група "Ливинг планет", Зоолошког друштва Лондона и Свјетске фондације за природу (ЊЊФ).

У извјештају стоји да би пад могао достићи двије трећине међу кичмењацима до 2020, ако се негативан тренд настави.

Према тим подацима, животиње које живе у језерима, ријекама и мочварама су претрпјеле највеће губитке.

Паду су допринијеле активности човјека, укључујући губитак станишта, трговину животињама, загађење и климатске промјене. Мајк Барет из Свјетске фондације за природу рекао је да се дошло до тачке када више нема оправдања и да се не смије дозволити овај тренд.

- Знамо који су узроци и знамо обим утицаја и посљедице активности човјека на природу и животињску популацију. Сада је вријеме да дјелујемо - рекао је он.

Барет је додао да су неке групе животиња прошле горе од других па су слатководне врсте имале највећи губитак од 81 одсто од 1970. године. Такође, неке врсте кичмењака и сисара, као што су афрички слонови, тешко су погођени посљедњих година због пораста криволова. Број ајкула је, такође, у опасности због прекомјерног лова.

Анализирано 3.700 врста

У анализи су разматрани подаци у вези са 3.700 различитих врста птица, риба, сисара, амфибија и рептила. У претходном извјештају, који је објављен 2014. године, утврђено је да је популација животињских врста преполовљена у посљедњих 40 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана