Креће потрага за благом вриједним 20 милијарди долара

ГС
Креће потрага за благом вриједним 20 милијарди долара

Шпанска галија "Сан Јосе" која је потонула у Карибима 1708. године могла би да у себи чува товар злата, сребра и смарагда вриједан 20 милијарди долара.

Колумбијске власти саопштиле су да покрећу експедицију да истраже олупину галије "Сан Јосе", која се такође назива "светим гралом олупина".

Историјски списи наводе да је брод носио благо прикупљено у неколико шпанских јужноамеричких колонија, укључујући 100 челичних ковчега пуних смарагда и милиона златних и сребрних новчића.

Поринут 1698. године, брод је потонуо у бици код острва Бару јужно од Картахене док је пловио од Новог свијета до Шпаније носећи краљу Филипу Петом благо у краљевским ковчезима.

"Сан Јосе" и њена пратња наишли су на британску флоту близу Баруа, а током битке је дошло до детонације бродског складишта барута, а у експлозији је погинуло више од 500 чланова посаде и галија је потпуно уништена, преноси РТС.

Претходна експедиција океанографске институције "Wоодс Холе" лоцирала је олупину 2015. године, али до сада још нико није покушао да извуче благо.

Колумбијске власти су рекле да ће инвестирати око 4,5 милиона долара у истраживачку експедицију, а власти чувају тачну локацију како би одвратила ловце на благо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана