Дервенћанка Стефани Марјановић: Један од најбољих студената у историји Универзитета у Новом Саду

Милош Васиљевић
Дервенћанка Стефани Марјановић: Један од најбољих студената у историји Универзитета у Новом Саду

И док све више свршених студената одлучује да након стечене дипломе срећу потражи у некој од европских земаља, примјер да млади успјешни људи желе да њихово знање остану у Српској је Дервенћанка Стефани Марјановић (25) која перспективу и будућност види у својој земљи.

На Универзитету у Новом Саду, гдје је била један од најбољих студената у историји, стекла је звање мастера примијењене математике са десетком, а циљ јој је да Републици Српској врати останком те да да свој допринос иако је имала већ доста понуда из других земаља.

За "Глас Српске" апострофира да  жели овдје да унапређује знање, не размишљајући да спакује кофере и оде у неку другу земљу, јер је то за њу посљедња опција.

Још од средњошколских дана знала је да ће уписати математику. Неуспјех је за њу непознат термин, јер је била вуковац у основној школи и ђак генерације гимназије у Дервенти, а затим је диплому на студијама примијењене математике у Новом Саду стекла са просјеком 9,81, те титулу мастера са максималним просјеком.

-  За разлику од многих којима је баук, мени је математика ишла од руке. Бројеви су начин размишљања. Уживам у томе, фокусирана сам максимално и нисам се покајала, јер је то био мој избор - рекла је Марјановићева.

За сваки испит се припремала предано и посвећено.

- На прву помисао, када кажем познаницима да сам завршила математику, прва асоцијација је бити професор, али ја сам се опредијелила за примијењену математику и то се односи на економију, индустрију, финансије, ревизију, рачуноводство, а доста смо укључивали и програмирање. Једино што бих истакла као недостатак је мањак праксе током студија - казала је Марјановићева.

Дервенћанка жели да остане на свом вјековном огњишту, гдје ће знање ставити на располагање својој отаџбини. Из дана у дан жели да учи нешто ново.

- Хоћу да дам свој допринос Републици Српској јер је и она мени дала много самим тим што ми је омогућила да се школујем. Подршка ми је много значила, била је вјетар у леђа и онда имате обавезу да то вратите на најбољи могући начин. Једноставно, пресудио је осјећај припадности и љубави која је бесконачна - рекла је Марјановићева.

Према њеним ријечима, математика нуди широк спектар опција, а она наглашава да успјешни млади људи треба да покушају да пронађу адекватан посао код нас.

- Некад ће се и у Њемачкој и Аустрији попунити мјеста и шта ћемо онда. Треба да ми, млади успјешни људи, поправимо стање код нас и да га побољшамо. Све је до нас, морамо на сопственом примјеру показати и покренути се - истакла је Марјановићева.

Још током основних студија имала је примамљиве пословне понуде на столу. Ипак, када је завршила и мастер, дефинитивно је донијела одлуку да се врати у Српску. Била је ту понуда и да упише докторске студије у Америци.

- Често су се разне компаније јављале професорима и тражиле да им препоруче перспективне студенте. Прије неколико дана добила сам понуду и од компаније из Белгије. Ипак, чекам одговор Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво јер сам била стипендиста, па видјећемо какав ће бити -  рекла је Марјановићева.

На студирање је отишла са идејом да научи што је могуће више и то касније примијени у Српској. Иако је и Нови Сад лијеп и занимљив, није имала дилему.

- Дервента и Нови Сад релативно су близу, па никад нисам изгубила осјећај припадности како сам често ишла кући. Сада сам кући и гледам перспективне компаније на простору Српске, увјерена сам да ћу ускоро пронаћи одговарајућу позицију и почети да стичем практична искуства - рекла је она.

Дервенћанка каже да је њен позив током студија научио да другачије гледа на свијет те да приступа рјешавању проблема корак по корак.

Бадминтон

Стефани Марјановић има и занимљиве афинитете ка једном спорту, а у питању је бадминтон. И није то њен једини хоби.

 - Волим играти бадминтон, то ме баш опушта. Уз то, обожавам животиње, а у слободно вријеме доста и читам. Волим и језике, прије свега њемачки и енглески. У комбинацији са математиком и информатиком језици су изузетно важни - рекла је Марјановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана