Тврдње о Кинезу да је живио 265 година и да је имао 200 дјеце нису потврђене (ИСПРАВЉЕНО)

Курир.рс,Г.С.
Тврдње о Кинезу да је живио 265 година и да је имао 200 дјеце нису потврђене (ИСПРАВЉЕНО)

Како су медији првобитно пренијели да је наводно у чланку Њујорк Тајмса из 1930. године, Во Чунг Чи, професор са Универзитета Ченгду открио биљешке Империјалне кинеске владе из 1827. године у којима она честита Ли Чинг Јену његов 150. рођендан, а затим и документ из 1877. у којем му честитају 200. рођендан наведену чињеницу није могуће провјерити.

Чланак Њујорк Тајмса објавио је Snopes у анализи тврдњи о дуговјечности овог Кинеза.  Ипак, записи по којима је Чинг Јен имао 179, односно 256 година, не могу се потврдити, наводи ААП.

Ли Чинг Јен је најпознатији по томе што је доживио изузетно дубоку старост, односно, према наводима је доживео 197 или чак 256 година, што га чини далеко дуговјечнијим од Жане Калман, која се званично сматра најстаријом особом икада. Ипак, ове информације није могуће потврдити, јер је тешко вјероватно да неко доживи толико дубоку старост. Фантастичне тврдње о дуговјечности појединаца нису новитет, штавише, оне имају статус митова који су предмет друштвених истраживања. Ипак, случајеви који одступају од просјека животне доби захтијевају опсежну верификацију и потврду.

Контрааргумент дуговјечности Лија су и подацима Групе за геронтолошка истраживања, која кажу да је најстарија особа чија је доб потврђена била је Жане Луис Калман  из Француске, која је живјела 122 године и 164 дана. 

Он је наводно скоро 40 година живио на исхрани која је укључивала реиши печурку (храстову сјајницу), гоџи бобице, дивљи гинсенг, Хе Схоу Њу (Fallopia Multiflora), Гота Кола (азијска Центела) и вино од пиринча.А додатни наводи које је немогуће утврдити кажу да се Ли наводно 1749. године, када је имао 71 годину, придружио кинеској војсци, поставши учитељ борилачких вештина.

Ли је тврдио да су унутрашњи мир и смиреност ума у комбинацији с техникама дисања тајне невероватне дуговечности, али очигледно је и његова исхрана такође играла велику улогу. Уз просечан живот у западном свету од око 70-85 година, помисао да би неко могао да живи и преко 100 година чини се помало чудна. 

Морамо узети у обзир да постоје људи који не воде напоран живот, не морају да се нервирају због дугова, не удишу загађени градски ваздух и физички су активни. Не једу прерађену храну, шећере, брашно нити било коју храну која на себи има пестициде. Не једу генетски модификовану храну, не користе антибиотике, не конзумирају алкохол и не пуше.

Поред тога што не једу брзу храну, они често конзумирају супернамирнице и биљке које позитивно дјелују на наше органе и имунитет. Проводе вријеме у природи увјежбавајући технике дисања и медитирајући, побољшавајући тиме своје ментално, физичко и емоционално здравље, па би у модерно вријеме заправо ово могао бити рецепт за дуговјечност.

Да и сви ми радимо све те ствари, живот дужи од 100 година би вјероватно био нормална појава. Ако бисмо третирали своје тијело како треба, ко зна колико бисмо дуго живјели!

Утврђене чињенице

Др. Томас Перлс, стручњак за генетику старења и изузетну дуговјечност с Универзитета Бостон, у е-mailu за ААП рекао је да су тврдње по којима су људи доживјели више од 200 година “нетачне”: 

“Само с демографске тачке гледишта, тврдње о 256 година су немогуће”, рекао је.

Др. Перлс је упутио на студију чији је коаутор, под називом “Типологије митова о екстремној дуговјечности”, која је истраживала “различите узроке лажних тврдњи о изузетној дуговјечности”.

У Чинг-Јеновом случају, у студији су тврдње о његовој дуговјечности категорисане као “спиритуална пракса” под којом се подразумијева да “одређене филозофије или вјерске праксе омогућавају особи да доживи дубоку старост”. 

Др. Нир Барзилаи, директор Института за истраживање старења на Медицинском факултету “Алберт Ајнштајн” у Њујорку, рекао је да је просјечни животни вијек у вријеме када је господин Ли био жив износио око 35 година. Он је за ААП рекао да иза тврдњи о дуговјечности понекад стоји мотивација да се избјегне војна служба, тако што млађи мушкарци, напримјер, узимају идентитет својих дедова.

НАПОМЕНА:

Анализом портала raskrinkavanje.ba  утврђено је да текст на нашем порталу везан за Кинеза који је живио преко 250 година представља грешку и непровјерене информације.

Због наведених чињеница дошло је до измјене оргиналног текста и то: први пасос је у потпуности обрисан јер не одрговара чињницама. Други пасос је измјењен и додате су чињнице да се наведене тврдње не могу потврдити те је додана реченица којом се то објашњава. У трећем оргиналном пасосу а другом у исправљеном тескту је такође стављено до знања да се не може утврдити чињеица да је Чинг Ли живио толико дуго уз објашњење којм се та тврдња подкепљује. Четврти пасос који говори о Лијевом одрастању је обрисан јер је бесмислен кад се претходне чињенице не могу потврдити нити одговарају научним чињеницама. Шести, седми и осми пасоси су обрисани са истим разлогом као и четврти. На крају је додат антрафиле тј нови пасос који говори о чиненичним стањима сходно анализи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана